Digitaal coaxiale kabels

Om overal binnen je woning radio te kunnen luisteren met een hoge geluidskwaliteit, heb je een digitaal coaxiale kabel nodig. Via deze kabel wordt het geluidssignaal van een ontvangstpunt in je televisie of radio naar de geluidsinstallatie in je woning gevoerd. In eerste instantie kan deze digitaal coaxiale kabel maar op een apparaat worden aangesloten. Met een coax splitter is het echter mogelijk om het signaal over verschillende apparaten te verdelen. Wanneer de kabel een lang stuk moet overbruggen kan het gebruik van een coax versterker aan te raden zijn. Een digitaal coaxiale kabel wordt in verschillende uitvoeringen en van diverse merken door ons aangeboden.

Optisch of digitaal coaxiale verbinding?

Bij een digitale verbinding is het van groot belang dat je kijkt naar de manier waarop het digitale signaal verzonden wordt. Hierbij heb je de keuze tussen een digitaal coaxiale verbinding en een optische verbinding. Met beide verbindingen is het mogelijk om het signaal probleemloos te versturen, waardoor het verschil tussen beide methodes relatief klein is. Houd er rekening mee dat niet ieder apparaat geschikt is voor zowel een coaxiale als een optische verbinding. Het kan dus zijn dat een van beide verbindingen al afvalt, door een beperking van het apparaat. Bij een optische kabel worden de gegevens verstuurd door middel van een LED signaal, in plaats van door elektrische signalen. Dit betekent dat elektromagnetische storingen geen kans hebben bij een optische kabel. In het geval van een coaxiale kabel is juist de goede bescherming van deze kabels een groot voordeel. Door de isolatie is de kans op ruis in het signaal zeer klein, waardoor veel mensen de voorkeur geven aan een digitaal coaxiale kabel in plaats van een optische verbinding.

Een geschikte digitaal coaxiale kabel kopen

Een digitaal coaxiale kabel kopen lijkt wellicht heel eenvoudig, maar is dat niet altijd. Bij de aanschaf van een coax kabel dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de dikte en lengte van de coax kabel. De dikte van een coax kabel bepaalt onder meer hoe groot de kans op ruis in het geluidssignaal zal zijn. Over het algemeen geldt dat des te dikker een digitaal coaxiale kabel is, des te kleiner de kans op ruis ook wordt. Naast de dikte van een digitaal coax kabel voor audio speelt ook de lengte van deze kabel mee. Een langere kabel vergroot de kans op ruis in het signaal, waardoor het raadzaam is om voor een zo kort mogelijke kabel te kiezen. Mocht de digitaal coaxiale kabel alsnog te lang blijken te zijn, dan kun je een coax stripper gebruiken om deze in te korten. Ook een coax stripper kun je bij ons bestellen! Let hierbij op de dikte waarvoor een coax stripper geschikt is.

Digitaal coaxiale kabel audio splitten

Wanneer je het geluidssignaal over verschillende installaties wilt verdelen, kun je een digitale coaxiale kabelsplitter gebruiken. De digitaal coaxiale kabel kan heel eenvoudig in de coax splitter geplugd worden, die vervolgens op zijn beurt weer twee of drie nieuwe uitgangen heeft. Probeer zo min mogelijk splitters te gebruiken, om het signaalverlies te minimaliseren. Een coax splitter met meerdere uitgangen is bijvoorbeeld handiger dan meerdere coax splitters met telkens twee uitgangen. Om het signaal van de digitaal coaxiale kabel te versterken bij het gebruik van een coax splitter, kun je een coax versterker gebruiken. Met een versterker profiteer je van een beter signaal, waardoor de kans op ruis beperkt wordt. Ook voor een coax versterker geldt dat de digitaal coaxiale kabels hier eenvoudig in te pluggen zijn. Er zijn verschillende producenten die kwalitatief goed coax versterkers op de markt gebracht hebben om het geluidssignaal met een minimaal kwaliteitsverlies over een grotere afstand te kunnen transporteren in huis.

Kooptips voor een digitaal coaxiale kabel

In dit artikel zijn verschillende punten naar voren gekomen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een digitaal coaxiale kabel. Dit maakt het kopen van een digitaal coaxiale kabel vermoedelijk makkelijker. Onderstaand hebben we de belangrijkste punten nog eens voor je op een rijtje gezet.

  • Let op de dikte van een digitaal coaxiale kabel. Des te dikker de kabel is, des te kleiner is de kans op ruis ook, doordat de isolatie beter is.
  • Kijk vooraf of je geluidsinstallatie geschikt is voor een optische, een coaxiale of beide verbindingen. Op basis van de beschikbare poorten kun je een keuze maken tussen een digitaal coaxiale kabel of een optische verbinding.
  • Probeer de lengte van de digitaal coaxiale kabel zo beperkt mogelijk te houden, om de kans op ruis te verkleinen. Des te langer een digitaal coaxiale kabel is, des te groter is de kans op storingen in veel gevallen ook.

Betrouwbare merken voor coax kabels

Na TOSLINK is de digitale coaxiale kabel de meest gebruikte aansluting voor digitale audio. Vaak tref je ook andere benamingen aan, zoals coax audio RCA kabel en soortgelijke constructies. Tot slot kan het de moeite waard zijn om verschillende producenten van digitaal coaxiale kabels met elkaar te vergelijken. Goobay is een betrouwbare fabrikant van dit type kabels, die zich ook richt op de productie van verschillende soortgelijke kabels. Denk bijvoorbeeld aan coax kabels voor het ontvangst van het televisiesignaal in huis. Een iets duurder merk is HQ, welke eveneens bekendstaat als een zeer betrouwbare producent in de ontwikkeling van digitaal coaxiale kabels.

Vragen en advies

Heb je vragen over een digitaal coaxiale kabel, heb je vragen over welke van onze kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag over coax te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links