Coax kabels per rol

Met coax kabel per rol kun je zelf coax aanleggen in huis of bedrijf. Hiervan kun je iedere gewenste lengte nemen en op de juiste maat afknippen. Bij coax kabel op rol hoef je ook geen grote gaten in wanden te boren, omdat je de stekkers pas op de kabel afmonteert, zodra die door de muur getrokken is. Coax kabel op rol wordt veel gebruikt voor het overbrengen van hoogfrequente signalen van radio, tv en satellietschotel. Wij leveren veel verschillende soorten op rol met lengtes van 20 tot wel 500 meter. Bij ons kun je natuurlijk ook terecht voor bijbehorende strippers, stekkers en wandcontactdozen.

Waarom een coax kabel op rol kopen?

Een coax kabel op rol bestaat uit een middengeleider met daaromheen isolerend materiaal. Om het isolerend materiaal heen zit één of meerdere geleidende lagen die zorgen voor de elektrische afscherming. Als laatste zit er om de geleidende afschermingen een isolerende mantel die het geheel mechanisch beschermt. Het hoogfrequent signaal wordt als daardoor opgewekte lopende elektromagnetische golf tussen de middengeleider en de afschermende mantel door het geheel getransporteerd. De afschermende mantel zorgt er voor dat die hoogfrequente golf niet kan ‘ontsnappen’ oftewel ‘lekken’ en tevens dat het gewenste kabelsignaal niet beïnvloed of gestoord kan worden door hoogfrequente storing van buitenaf. Een coax kabel op rol wordt gebruikt bij het aansluiten van met name televisie en radio op de aansluiting van de kabelprovider en van satellietschotels. Coax kabel op rol wordt ook nog regelmatig toegepast voor het aansluiten van analoge bewakingscamera’s in het kader van objectbeveiliging. De elektrische kwaliteit van coax kabel op rol wordt bepaald door een aantal factoren. Doordat we veel apparaten in huis hebben, die allemaal bedoeld of onbedoeld hoogfrequente signalen uitzenden, is de kwaliteit van de afscherming van een coax kabel op rol één van de meest belangrijke eigenschappen.

De kwaliteit van een coax kabel op rol

Met name smartphones kunnen het kabelsignaal beïnvloeden of zelfs verstoren als ze zich dicht bij bevinden. Een smartphone die gebruikmaakt van een 3G of 4G verbinding zendt hoogfrequent uit met een vermogen van 3-4 Watt. Dat signaal is vele malen sterker dan dat, dat door de coax kabel op rol getransporteerd wordt. Als je dus een coax kabel op rol gebruikt die niet voldoende afscherming heeft, dan zal de opgewekte magnetische golf van je smartphone door de afscherming heen kunnen dringen en kan dit het kabelsignaal overstemmen en daarmee goede beeld- of geluidsweergave verstoren. Hoe beter de afscherming, hoe kleiner de mogelijkheid van verstoring. Wij leveren coax kabel op rol met enkelvoudige, dubbele, drievoudige en viervoudige afscherming. Daarnaast leveren we ook modellen die speciaal ontworpen is om een goede afscherming te bieden tegen het 4G-signaal van een smartphone. Wil je ongestoord naar televisie kunnen kijken, koop dan een uitvoering met een viervoudige afscherming. Of nog beter, maar wel iets duurder, koop een coax kabel op rol met een 4G-afscherming. Hiermee is de signaalkwaliteit boven elke twijfel verheven.

Impedantie

Impedantie is de verhouding tussen de hoogfrequente spanning en stroom in de geleiders van de coax kabel op rol. De impedantie wordt in hoofdzaak bepaald door de kabelopbouw, zoals diameter van de middengeleider, diameter van de buitengeleider en de eigenschappen van het isolatiemateriaal tussen de middengeleider en de buitengeleider. Deze (karakteristieke) impedantie is onafhankelijk van de lengte van de gebruikte coax kabel op rol en is ongelijk aan de ohmse weerstand van de geleider. Ze is ook niet met een eenvoudige multimeter op te meten. Er zijn types in de handel met verschillende impedanties. De meest bekende zijn een impedantie van 75 Ohm, die gebruikt wordt voor het aansluiten van radio en tv. Daarnaast wordt er in de zend- en cameratechniek ook veel gebruik gemaakt van een coax kabel op rol met een impedantie van 50 Ohm. Zorg er voor dat je altijd een coax kabel op rol gebruikt met de juiste impedantie. Het gebruik van een afwijkende impedantie kan leiden tot ongewenst signaalverlies. De fabrikant geeft per type de impedantie aan.

Demping

Een andere belangrijke eigenschap van coax kabel op rol is de demping of signaalverzwakking. Demping wordt aangeven in db (decibel) per honderd meter kabellengte, bij een gegeven frequentie. Db is een logaritmische schaal, waarbij 3 db een verlies van de helft betekent. Elke volgende 3 db betekent ook weer een halvering. Dus bij een verzwakking van 6 db, blijft er nog maar een kwart van de signaalsterkte aan het begin over. Heeft een kabel per honderd meter 6 db demping en gebruik je maar 50 meter, dan deel je de demping door twee. De demping wordt dan 3 db wat gelijk staat aan een halvering van de signaalsterkte. Omdat de ruis echter van nature op hetzelfde niveau blijft, wordt bij een verzwakking van het signaal de signaal-ruis verhouding steeds kleiner. Bij een te kleine waarde zie je de beeldkwaliteit duidelijk verslechteren. De fabrikant geeft in een tabel aan hoe hoog de demping bij een bepaalde frequentie per honderd meter kabellengte is.

Vragen en advies

Heb je vragen over coax kabel op rol, heb je vragen over welke van onze coax kabels op rol te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links