Goobay haakse coax kabel 5 meter wit

Onze woning staat tegenwoordig vol met televisies, één is immers niet meer voldoende, meerdere computers, een receiver, harddisk recorders e.d. Dit zijn allemaal apparaten die direct of indirect met een antennekabel worden verbonden. Die kabel is een coaxkabel en dat betekent dat die bestaat uit een kernader met diverse lagen eromheen, met als buitenste laag de kabelmantel. De ‘Goobay haakse coax kabel 5 meter wit’ is een voorbeeld van een coaxkabel. In de komende alinea’s zullen we uitleggen wat er bij een antennekabel om de hoek komt kijken, zodat je weet wat je aan de coaxkabel hebt die je bij ons koopt.

De opbouw van een coaxkabel

Zoals eerder geschreven kent de coaxkabel een kernader en meerdere lagen. Op enkele van die lagen komen we bij de alinea over demping en storing nog terug. De kernader bij deze kabel is bewust gemaakt van het goedkopere CSS, copper clad steel. In plaats van een kernader te maken van het duurdere koper, gebruikt men hier staal met een koperlaagje eromheen. Dit kan, omdat bij de frequenties waarvoor de kabel gebruikt wordt, het signaal aan de buitenkant van de kernader gaat vloeien en het middengedeelte nauwelijks nog gebruikt wordt. Dan is het vanzelfsprekend onzinnig om in het midden koper te hebben, daarvandaan deze toch wel zeer vernuftige oplossing!

De connectoren

De connectoren van de ‘Goobay haakse coax kabel 5 meter wit’, die een gestandaardiseerde impedantie heeft van 75 Ohm, zijn afgemonteerd met zogenoemde IEC-connectoren. Ze zijn te herkennen aan de gladde connectorhuls. Daarbij zijn er twee soorten connectoren, die mannelijk en vrouwelijk genoemd worden. De vrouwelijke connector heeft een buisje in het centrum van de connectorhuls en de mannelijke connector aan de andere kant van de coaxkabel heeft een pennetje in het midden van de connectorhuls. Omdat die connectoren ontworpen zijn door de International Electrotechnical Commission worden ze IEC-connectoren genoemd. Het haakse karakter van de connectoren oftewel stekkers maakt het mogelijk de kabel te gebruiken voor apparaten die ingebouwd zijn en dicht tegen de kastwand aanstaan of die bijvoorbeeld gewoon dicht tegen de muur aanstaan. 5 meter is nog altijd een mooie lengte, waarbij je niet meteen een haspel nodig hebt en evenmin een antenneversterker, en dat spaart weer geld.

Demping en storing

Er kleeft helaas een onvermijdelijk nadeel aan alle coaxkabels. Ze hebben allemaal in beginsel last van demping en storing. Omdat de kabel een dunne diameter heeft en een zekere lengte, veroorzaakt hij hierdoor voor het signaal een weerstand dat leidt tot signaalverlies. Om de mate van dat signaalverlies aan te geven gebruikt men de term ‘demping’. Hoe kleiner de diameter en hoe groter de lengte, hoe groter de demping. Dat kan zelfs zo groot zijn dat je een antenneversterker nodig hebt om dat verlies ongedaan te maken. Bij deze ‘Goobay haakse coax kabel 5 meter wit’ is dat gezien de geringe lengte overigens niet aan de orde. Om de storing uit de ether tegen te houden is de antennekabel voorzien van afschermende folie en nog een extra afschermende laag van gevlochten aluminium. Hierdoor wordt een demping van 70 dB gehaald.


  
Meer over de Goobay - 5 meter - Coax kabel (ProductID: 7783924352.4903)
 Lengte
5 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Dubbelvoudig
 Eigenschappen
Haakse Stekkers
 Merk
Goobay
 Kleur
Wit
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afscherming tot
70 dB
 Impedantie
75 Ohm
 Kabeldiameter
5 mm
Reviews
Schrijf een review en maak kans om je aankoopbedrag terug te winnen!
 
         

Er is nog geen review voor dit product. Beoordeel dit product als eerste.

  Schrijf een review  
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links