Goobay haakse coax kabel 2.5 meter wit

Om te kunnen genieten van het signaal van de moeizaam aangebrachte satellietschotel of van de kabeltelevisie wordt nog steeds, na decennia lang reeds het nut bewezen te hebben, gewerkt met coaxkabels. Coax is een soort van mamoeschka-kabel: in elkaar geflanste beweeglijke ‘buizen’. Die verschillende ‘lagen’ zorgen er samen voor dat de kabel in staat is om zowel radio-, televisie- als computerdatasignalen door te geven. De coaxkabel kent voordelen en nadelen, waarop we hier in dit artikel nader ingaan. Als rode draad fungeert hier de ‘Goobay haakse coax kabel 2.5 meter wit’ van de vermaarde international Wentronic met ruim 25-jarige ervaring op dat gebied.

Coax, het hart van home entertainment

Hoe vreemd het ook klinkt tegenwoordig, maar toch is het oude vertrouwde coax het beginpunt van home entertainment! Het begint al met de coaxwandcontactdoos waar het signaal het huis binnenkomt. Dat heet ook abonnee overname punt, AOP. Dan loopt van daaruit de coax kabel naar een kabeldecoder of satellietontvanger en daarachter lopen weer kabels naar allerlei hulpstukken, hulpapparaten en weergaveapparatuur. Hulpstukken zijn bijvoorbeeld splitters en hulpapparaten bijvoorbeeld antenneversterkers. Dit is één van de weinige terreinen waar draadloos geen intrede heeft gedaan. Coaxkabels zijn voorlopig nog blijvertjes. De kans dat je er ook eentje nodig hebt is redelijk aanwezig en de ‘Goobay haakse coax kabel 2.5 meter wit’ is dan een prima keus.

De connectoren

De ‘Goobay haakse coax kabel 2.5 meter wit’ heeft een standaard impedantie van 75 Ohm, zodat die gebruikt kan worden met alle apparatuur, hulpstukken en hulpapparaten die voorzien zijn van een IEC-connector. IEC is de bekende connector met gladde huls. Aan de mannelijke kant zit er een pin in het midden van de connectorhuls en aan de vrouwelijke zijde een open buisje in de connectorhuls. Deze connectorstandaard is ontwikkeld door een internationale standaardisatie commissie luisterend naar de naam International Electrotechnical Commission. De antenneaansluitingen op apparaten zijn altijd van het vrouwelijke type. De haakse stekkers maken dat de kabel prima geschikt is wanneer apparatuur dicht tegen een wand of, bij inbouw de kastwand, aanstaat.

Demping en storing

De kabel levert inclusief de connectoren, zoals voor alle kabels geldt, een onvermijdelijk kwaliteitsverlies op. Dat wordt veroorzaakt door weerstand die het signaal ondervindt in de kabels en connectoren, en wordt uitgedrukt in ‘demping’. De kabeldemping is het grootste en bedraagt als vuistregel 5 dB per meter. Bijna 25% onvermijdelijk signaalverlies per meter! Daarnaast hebben we nog te maken met externe storing uit de ether. Om die storing ‘buiten de deur te houden’ is de kabel voorzien van twee afschermingslagen. De binnenste laag is van aluminiumfolie en de buitenste laag is gevlochten aluminium. Hierdoor is de afschermdemping of shielding efficiency 70 dB, wat een ronduit acceptabele waarde is. De kabeldemping wil je het liefste zo klein mogelijk hebben en de afschermdemping het liefste zo groot mogelijk.


  
Meer over de Goobay - 2.5 meter - Coax kabel (ProductID: 2571118491.4903)
 Lengte
2.5 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Dubbelvoudig
 Eigenschappen
Haakse Stekkers
 Merk
Goobay
 Kleur
Wit
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afscherming tot
70 dB
 Impedantie
75 Ohm
Reviews
Schrijf een review en maak kans om je aankoopbedrag terug te winnen!
 
         

Er is nog geen review voor dit product. Beoordeel dit product als eerste.

  Schrijf een review  
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links