Goobay - 2.5 meter - Coax kabel

€ 2,99 (incl. 21% BTW)
Voorraad: 2505
Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!
Extra korting!
Aantal 1€2,99Aantal 2-9€2,92Aantal 10 en meer€2,81
Payment methods

Goobay haakse coax kabel 2.5 meter wit

Om te kunnen genieten van het signaal van de moeizaam aangebrachte satellietschotel of van de televisie wordt nog steeds, na decennia lang reeds het nut bewezen te hebben, gewerkt met coax. Dit is een soort van mamoeschka-kabel: in elkaar geflanste flexibele cilinders. Die verschillende ‘lagen’ zorgen er samen voor dat deze in staat is om zowel radio-, televisie- als computerdatasignalen door te geven. Hij kent voor- en nadelen, waarop we hier in dit artikel nader ingaan. De hier besproken uitvoering is een klassieke uitvoering die in de antennewandcontactdoos kan worden gestoken.

Coax, het hart van home entertainment

Hoe vreemd het ook klinkt tegenwoordig, maar toch is de oude vertrouwde coax het beginpunt van home entertainment! Het begint al met de antennewandcontactdoos waar het signaal het huis binnenkomt. Dat heet ook abonnee overname punt (AOP) of service overname punt (SOP). Van daaruit is er een verbinding naar een decoder of satellietontvanger en daarachter zijn weer connecties naar allerlei hulpstukken, hulpapparaten en weergaveapparatuur. Hulpstukken zijn bijvoorbeeld splitters en hulpapparaten bijvoorbeeld antenneversterkers. Dit is één van de weinige terreinen waar draadloos geen intrede heeft gedaan. De coax is voorlopig nog een blijvertje. De kans dat je er ook eentje nodig hebt is redelijk aanwezig en deze Goobay hier is dan een prima keus.

De connectoren

De standaard impedantie van dit type hier bedraagt 75 Ohm, zodat die gebruikt kan worden met alle apparatuur, hulpstukken en hulpapparaten die voorzien zijn van een IEC-connector. Dit is de bekende plug met gladde huls. Aan de mannelijke kant zit er een pin in het midden van de connectorhuls en aan de vrouwelijke zijde een open buisje in de plughuls. Deze IEC-standaard is ontwikkeld door een internationale standaardisatie commissie luisterend naar de naam International Electrotechnical Commission. De antenneaansluitingen op apparaten zijn altijd van het vrouwelijke type. De haakse stekkers maken dat hij prima geschikt is als apparatuur dicht tegen een wand of, bij inbouw de kastwand, aanstaat.

Demping en storing

De kabel levert inclusief de connectoren een onvermijdelijk kwaliteitsverlies op. Dat wordt veroorzaakt door weerstand die het signaal ondervindt binnenin en in de connectoren, en wordt uitgedrukt in ‘demping’. De kabeldemping is het grootste en bedraagt als vuistregel 5 dB per meter. Bijna 25% onvermijdelijk signaalverlies per meter! Daarnaast hebben we nog te maken met externe storing uit de ether. Om die storing buiten de deur te houden zijn er twee afschermingslagen aangebracht. De binnenste laag is van aluminiumfolie en de buitenste laag is gevlochten aluminium. Hierdoor is de afschermdemping of shielding efficiency 70 dB, wat een acceptabele waarde is voor huishoudelijke omgevingen. De kabeldemping wil je het liefste zo klein mogelijk hebben en de afschermdemping het liefste zo groot mogelijk.


Specificaties
Meer over Goobay - 2.5 meter - Coax kabel (Productcode: 2571118491.4903)
 Lengte
2.5 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Dubbelvoudig
 Eigenschappen
Haakse Stekkers
 Merk
Goobay
 Kleur
Wit
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afschermdemping
70 dB
 Impedantie
75 Ohm
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links