Valueline coax kabel VLSP40100W100 10 meter

Voor het binnenkrijgen van antennesignaal, of dat nu via een satellietschotel is of via de coaxwandcontactdoos van de kabelaanbieder, zul je altijd een coaxkabel oftewel antennekabel nodig hebben. Daarbij kun je kiezen voor een kant en klare kabel of een doe het zelf kabel. Bij de laatste variant moet je deze nog zelf in elkaar knutselen. Dat betekent dat je een zekere handigheid nodig hebt en de onderdelen dus zelf los bij elkaar moet kopen. Daarbij moet je er ook nog op letten dat de kabel goed is aangesloten om storing te voorkomen. Dat probleem heb je niet met een bedrijfsklare coaxkabel, zoals de Valueline coax kabel VLSP40100W100 10 meter. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten!

Hoe ziet een coaxkabel eruit

In de kern is een coaxkabel in principe van koper. Om die kern heen bevinden zich dan één of meerdere isolerende lagen met daartussen metalen lagen, daarover later meer. Het antennesignaal gaat door de kernader heen. Nu is het zo dat de antennekabel gebruikt wordt voor zeer hoge frequenties, denk aan de welbekende UHF frequentieband. Doorgifte van satellietsignaal is hiermee niet mogelijk. Bij die hoge frequenties treedt een natuurkundig verschijnsel op waarbij het signaal niet meer door het midden van de kernader vloeit, maar juist aan de buitenkant. Een koperkern is dan veel te jammer van het geld als het in het midden toch nauwelijks gebruikt wordt. Daarom kwam men op het idee om dat midden dan maar te voorzien van het goedkopere staal en daaromheen een laagje koper aan te brengen met hetzelfde effect bij die hoge frequenties als een zuiver koperen kern. Ziedaar: de ‘Valueline coax kabel VLSP40100W100 10 meter’.


De gevoeligheid van coax

Wie het geblokte televisiebeeld al eens gezien heeft, besefte wellicht niet dat dit een gevolg is van signaalverlies. In de volksmond heet dat namelijk storing. Echter storing is technisch gezien net iets anders. Signaalverlies komt van binnenuit, terwijl storing extern is. Storing komt de kabel binnen als die niet afgeschermd is, via de connectoren als ze slechte verbinding maken en via scheurtjes in de, of door een beschadigde, kabelmantel. Daarom kan, ligt aan de thuissituatie of u veel last heeft van storingen, aanbevelenswaardig zijn om connectoren met metalen kapjes te nemen. Uit voorgaande blijkt ook dat de kabel afgeschermd moet worden. Dat heeft Nedis, fabrikant van de ‘Valueline coax kabel VLSP40100W100 10 meter’, opgelost door het aanbrengen van een folie en een gevlochten metalen laag. Dit heet dubbele afscherming. Het signaalverlies oftewel demping is onvermijdelijk en kan alleen worden tegengegaan met een duurdere kabel met grotere diameter of bij meer dan 10 meter, een antenneversterker.

De stekkers

De standaard connectoren die bij antennekabels gebruikt worden zijn van het IEC type. Die hebben gladde connectorhulzen en zijn bedacht door de International Electrotechnical Commission, een internationale standaardisatiecommissie. Aan de ene kant zit een vrouwelijke connector die een buisje heeft in het midden van de connectorhuls en aan de andere kant zit een mannelijke connector die een pen heeft in het midden van de connectorhuls. De mannelijke kant moet worden aangesloten op de coaxwandcontactdoos of de vrouwelijke aansluiting van de weergaveapparatuur. De connectoren zijn beiden haaks uitgevoerd. Op deze wijze kan de kabel aangesloten worden op apparatuur die ergens dicht tegenaan staat.


  
Meer over de Valueline - 10 meter - Coax kabel (ProductID: 2571103782.4903)
 Lengte
10 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Dubbelvoudig
 Eigenschappen
Haakse Stekkers
 Merk
Valueline
 Kleur
Wit
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afscherming tot
70 dB
 Impedantie
75 Ohm
 Kabeldiameter
5 mm
Reviews
Schrijf een review en maak kans om je aankoopbedrag terug te winnen!
 
         

Er is nog geen review voor dit product. Beoordeel dit product als eerste.

  Schrijf een review  
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links