Goobay - 1.5 meter - Coax kabel

€ 1,99 (incl. 21% BTW)
Voorraad: 4923
Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis!
Extra korting!
Aantal 1€1,99Aantal 2-9€1,94Aantal 10 en meer€1,87

Goobay haakse coax kabel zwart 1.5 meter

Geschikt voor verbinding van een eindapparaat, zoals televisie, met een antennewandcontactdoos. Als dat de hoofdaansluiting is spreken we van AOP/SOP (abonnee/service overname punt). Maar je kunt hem ook gebruiken voor het verbinden van een splitter of antenneversterker met de contactdoos of het AOP/SOP. Ook het verbinden van de antenneversterker/splitter met een eindapparaat is mogelijk. Zolang deze accessoires en eindapparatuur maar voorzien zijn van gladde bus connectoren, zogenoemde IEC. Aan de zijde van de AOP zijn die altijd van het mannelijke type (met pin in de huls) en bijschrift TV. Aan de kant van de toestellen is dit steeds een vrouwelijke IEC-aansluiting (met een gat in de huls). De kabel kent prima eigenschappen, in vogelvlucht: dubbele coaxafscherming met een minimale waarde van 70 dB, afgeschermde connectoren, vernikkelde pluggen, CCS binnengeleider (het voordeel hiervan leggen we beneden uit), karakteristieke afsluitimpedantie van 75 Ohm geschikt voor analoog en digitaal, retourgeschikt. Hoewel de laatste drie eigenschappen standaard zijn, zijn ze toch belangrijk.

Het voordeel van deze kabel

Coax is standaard geschikt voor analoog en digitaal, voor retour en heeft voor antenneomgeving in huis altijd een impedantie van 75 ohm. Toch zijn dit prima eigenschappen die je eigenlijk gratis erbij krijgt bij coax. 75 Ohm is, zonder al te technisch te worden, belangrijk om ervoor te zorgen dat de overgangen technisch op elkaar aansluiten, zodat je geen misaanpassing krijgt zoals dat heet. Dat zou namelijk resulteren in reflecties en daarmee storing. Omdat coax van huis uit al een heel breed frequentiespectrum heeft vanaf 0 Ohm is het in staat beiden, heengaande en retoursignaal die in verschillende frequentiebanden liggen, 470-860 MHz respectievelijk 0-5 MHz, door te geven. Wel extra zijn de overige genoemde eigenschappen. Een dubbele afscherming betekent twee lagen, aluminium folie en een gevlochten laag van hetzelfde materiaal. Daarbij is de gevlochten laag 32x keer gevlochten en dat betekent, voor het begrip, dat er een fijnmazig vlechtwerk ontstaat waar de elektromagnetische stoorvelden uiterst moeilijk doorheen glippen. Doordat de connectoren verbonden zijn met de gevlochten afschermlaag zijn deze eveneens afgeschermd. Daarbij is een onderdrukkingswaarde (demping) bereikt van minimaal 70 dB. Een prima waarde voor de gemiddelde huisomgeving.

Corrosiebestendig

Niet alleen storing is een grote boosdoener en de meesten staren zich helaas blind op dit punt bij een kabel. Echter corrosie kan ook aardig roet in het eten gooien. Daarom heeft de fabrikant reeds voorzorgsmaatregelen getroffen. Corrosie zou namelijk betekenen dat de impedantie van de plug verandert en daarmee een misaanpassing zou ontstaan en dat levert dan weer reflecties op. Het signaal wordt dan teruggekaatst en gaat zichzelf quasi voor de voeten lopen. Daarnaast zou de connector als een diode gaan werken en op die manier de internet upstream en downstream gaan vermengen. Dat heet common path distortion. Door de connectoren te vernikkelen wordt dit probleem vermeden.

Stalen kern: slim

Een ander voordeel is dat de kern niet van zuiver koper is, maar van staal met een koperlaagje eroverheen. Dit heet CCS, copper clad steel. We hebben bij CATV te maken met hoogfrequente signalen. Bij die hoge frequenties treedt het skin effect op oftewel de stroompjes gaan meer aan de buitenrand van de binnengeleider vloeien. Daarmee gedraagt die kernader zich als een geleider met een hoge weerstand (impedantie). Dus is het slim om in dat geval juist alleen de buitenlaag te voorzien van koper, de laag waar het grootste deel van de totale stroom (signaalbundel) doorheen gaat. Dit is een stuk goedkoper en toch goed. Enig nadeel zou kunnen zijn in de upstream, het signaal dat richting de provider gaat tijdens het telefoneren, sturen van commando’s voor smart-TV (bijvoorbeeld film huren), emailen etc., omdat die in de basisband van 0 tot 5 MHz ligt. Klinkt ingewikkeld, maar komt erop neer dat juist bij lage frequenties dit voordeel van CCS dan niet meer optimaal benut kan worden. Dat geldt vooral voor audio, denk daarbij aan telefoneren via internet. Maar ook wanneer je zelf een server zou hebben en muziek zou streamen.

Specificaties
Meer over Goobay - 1.5 meter - Coax kabel (Productcode: 8532509489.4903)
 Lengte
1.5 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Enkelvoudig
 Merk
Goobay
 Kleur
Zwart
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afschermdemping
70 dB
 Signaal
Analoog En Digitaal
 Impedantie
75 Ohm