Coax kabels 50 meter

Een coaxkabel 50 meter is een makkelijke manier om meerdere verbindingen in huis aan te leggen, zoals naar je televisie of je internet modem. Een coaxkabel 50 meter koop je per rol. Dit betekent dat je er voor gebruik minimaal twee stekkers voor elke kabel bij moet kopen. De coaxkabel 50 meter kun je dan vervolgens op lengte afknippen en klaarmaken voor gebruik. Een rol van 50 meter is dus meestal handig als je meerdere coaxkabel verbindingen in huis of op kantoor wilt aanleggen. Wil je de coaxkabel 50 meter in zijn geheel gebruiken, let dan wel goed op of de verbinding op die lengte werkt of dat er een versterker en/of andere oplossing tussen moet.

Waar gebruik je een coaxkabel 50 meter voor?

Een coaxkabel 50 meter wordt hoofdzakelijk gebruikt voor verbindingen waarbij data moet worden vervoerd. In huis gaat het dan vrijwel altijd om radio, televisie en internet. Veel mensen kopen die tegenwoordig alle drie in bij één provider. Veel providers leggen vervolgens zelf de verbindingen aan door gebruik te maken van een coaxkabel 50 meter. In sommige gevallen moet je dit echter zelf doen. Daarnaast kan het voorkomen dat een coaxkabel 50 meter na verloop van tijd beschadigd raakt en je hem moet vervangen. In sommige gevallen kunnen er ook storingen optreden op een coaxkabel 50 meter, meestal interferentie. In zo`n geval zul je de coaxkabel ook zelf moeten vervangen.

Hoe zit hij in elkaar?

Om te begrijpen hoe storingen en breuken kunnen ontstaan, is het belangrijk om te weten hoe een coaxkabel 50 meter in elkaar steekt. De term coax komt van het woord coaxiaal. Dat betekent zoiets als “om de as heen draaiend”. Een coaxkabel 50 meter bestaat altijd uit een kern, gemaakt van koper. Koper wordt in vrijwel alle soorten kabel gebruikt, aangezien het een goede stroomgeleider is. Wel is koper een kwetsbaar materiaal, het kan namelijk gaan roesten als het in aanraking komt met water. Ter bescherming van de binnenste kern zit er een isolator omheen. Deze beschermt het materiaal en zorgt ook voor een afscheiding met de gevlochten kopermantel die daar weer omheen zit. Ter bescherming van deze kopermantel zit aan de buitenkant een laagje rubber.

Hoe kun je de coaxkabel 50 meter gebruiken?

Een coaxkabel 50 meter kun je alleen op een rol kopen. Dit in tegenstelling tot coaxkabels van een kleinere maat. Deze koop je vaak met de stekkers er al op aangesloten. Het voordeel daarvan is dat je ze direct kunt aansluiten. Het nadeel is dat de lengte natuurlijk niet meteen exact goed is en je meestal wat kabel overhoudt die je ergens in een hoek moet proppen. Voor het mooiste effect koop je dus een coaxkabel 50 meter en knip je die keurig op lengte af. Het aansluiten van de twee stekkers is in principe niet heel moeilijk. Voor meer uitleg kun je bovendien legio uitlegfilmpjes vinden op bijvoorbeeld YouTube.

Wat is een goede coaxkabel 50 meter?

Coaxkabels heb je in vele soorten en maten, zoals bijvoorbeeld een Hirschmann coaxkabel 50 meter. In principe werken ze allemaal hetzelfde. Het verschil in kwaliteit zit hem vooral in de dikte van zowel de kern als de kopermantel, de kwaliteit van de isolator en de kwaliteit en dikte van de rubberen afdekking. Kort gezegd is de kans op een storing of interferentie stukken groter als de kwaliteit van de coaxkabel minder is. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen hebben de meeste providers een checklist met eisen waaraan een coaxkabel 50 meter moet voldoen. De specificaties vind je op coaxkabel.nl ook terug als je op één van de producten klikt. Een goede coaxkabel 50 meter heeft:

  • een diameter van minimaal 7 millimeter;
  • een impedantie van 75 Ohm, dit is een maat voor de doorlating van stroom;
  • een afscherming van 90 dB of hoger.

Afscherming en interferentie

De afscherming is belangrijk bij het kopen van een coaxkabel 50 meter. Het gaat hierbij om de (rubberen) beschermingslaag die om het koper heen zit. Deze moet de coaxkabel niet alleen fysiek beschermen, maar moet ook ongewenste signalen buitensluiten. Signalen die via een coaxkabel worden doorgegeven hebben namelijk een frequentie. Net zoals bijvoorbeeld radiozenders, of de 4G verbinding van de telefoonmast. De overheid probeert deze frequenties zoveel mogelijk uit elkaar te houden, maar met het enorm toegenomen dataverkeer wil dit nog weleens fout gaan. In zo`n geval is er in jouw huiskamer ook een draadloos signaal met ongeveer dezelfde frequentie als die jouw coaxkabel 50 meter gebruikt. Is de afscherming dan niet goed, dan kan dit draadloze signaal gaan interfereren met het signaal van de kabel. Het resultaat: storingen op bijvoorbeeld je televisie of op je internet modem.

Interferentie coaxkabel 50 meter herkennen

Bij de televisie kom je hier vaak snel achter. Typisch voor interferentie via de coaxkabel 50 meter is dat een deel van jouw digitale televisiezenders blokken gaan vertonen of slechts een deel van het signaal doorgeeft. Dit gebeurt echter met slechts een deel van de zenders. De rest doet het wel gewoon goed. Dit komt omdat de coaxkabel verschillende datastromen doorstuurt met verschillende frequenties. Interferentie op het ene pakket betekent vaak dat een ander pakket kanalen wel gewoon goed doorkomt. Je kunt dit gebruiken om interferentie te herkennen. In principe zou een coaxkabel 50 meter met een afdekking van 90 dB of hoger dit soort problemen moeten voorkomen. Mochten er toch problemen zijn, probeer dan eerst de kabel gewoon te vervangen. De kans is namelijk groot dat de afdekking ergens beschadigd is geraakt en daardoor gaat storen. Helpt dit ook niet, probeer dan een andere coaxkabel 50 meter te kopen met een hogere afdekking.

Aandachtspunten aanleggen coaxkabel 50 meter

Het aanleggen van een coaxkabel 50 meter is niet moeilijk. De afstanden binnen het gemiddelde huishouden zijn meestal niet al te groot en de kabel kan vaak rechttoe rechtaan getrokken worden. Toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten bij het leggen van een coaxkabel 50 meter. Ten eerste moet je er goed op letten om de kabel niet in een te krappe bocht aan te leggen. Hierdoor kunnen makkelijk breuken ontstaan. Een tweede punt is dat je een coaxkabel 50 meter liever niet aanlegt in vochtige omgevingen zoals een kruipruimte. Door het vocht raakt de kabel sneller beschadigd en gaat hij minder lang mee.

Vragen en advies

Maak de kabel altijd iets langer dan nodig is, dan maakt het ook niet uit als je de connector verkeerd monteert. Je kunt dan altijd nog opnieuw een stuk van de kabel afknippen en het nog eens proberen. Als de kabel te lang is kun je altijd proberen een stuk van de kabel weg te werken in de muur. Heb je vragen over het zelf monteren van een coax kabel 50 meter, heb je vragen over welke van onze kant-en-klare coax kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links