Coax kabels 3 meter

Een coax kabel maakt het mogelijk om overal in huis gebruik te maken van internet, televisie en radio. Deze tweepolige kabel wordt in tal van verschillende formaten aangeboden, waarbij er een aantal aspecten zijn om rekening mee te houden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een dikke en dunne coax kabel van 3 meter? Om coax kabels te kunnen vergelijken is het belangrijk om te weten hoe ze zijn opgebouwd. Een coax kabel van 3 meter heeft twee geleiders, een binnenste geleider die omgeven wordt door een buitenste geleider. De koperen kern wordt omgeven door diëlektricum. die bij een goede coax kabel gemaakt is met verlijmd aluminium afschermfolie.

Kwaliteitsverschil tussen dikke en dunne coax kabel 3 meter

Er worden tal van verschillende soorten coax kabels van 3 meter aangeboden. Een dunne coax kabel van 3 meter heeft doorgaans ook een dunnere afscherming, waardoor er sprake is van een hogere demping of signaalverlies. Dit leidt ertoe dat er sneller haperingen in je signaal voor zullen komen. Denk aan blokken in beeld of een tijdelijk wegvallende internetverbinding. Bij een dikkere coax kabel van 3 meter is de afscherming dikker, waarmee de demping van het signaal minder groot zal zijn. Daardoor zal de kwaliteit van het beeld en de internetverbinding beter zijn. Een te dikke coax kabel is echter niet geschikt voor woningen. Voor het ontvangen van radio, internet en analoge of digitale televisie in huis kiest men doorgaans voor een coax kabel met een impedantie van 75 Ohm en een afscherming van 80 dB of hoger. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de impedantie en afscherming zijn, des te beter de coax kabel werkt.

Lengte van een coax kabel

Naast de dikte van een coax kabel speelt ook de lengte van de coax kabel een rol bij de kwaliteit van je signaal. Wanneer je een coax kabel rechtstreeks vanaf het zogenaamde AOP (Abonnee Overname Punt) laat lopen, kan de coax kabel het signaal probleemloos, en zonder kwaliteitsverlies, over een afstand van 10 meter transporteren. Wanneer er tussen het AOP en het apparaat waarop de coax kabel aangesloten wordt een splitter zit, dan wordt de maximale afstand nog maar vijf meter. Het gebruik van meerdere splitters of langere coax kabels kunnen het signaal ernstig verzwakken. Als gevolg hiervan zal je niet langer normaal televisie kunnen kijken of radio kunnen luisteren op een aangesloten apparaat. Een coax kabel van 3 meter is prime geschikt om de afstand tussen een splitter en je televisie of radio te overbruggen. Ook kan een coax kabel van 3 meter worden ingezet voor het stuk tussen het AOP en een splitter. Heb je een langere kabel nodig, dan is het altijd verstandig om ook een lange kabel te kopen. Twee coax kabels van 3 meter met een splitter aan elkaar maken zal de kwaliteit van de 6 meter lange kabel die je dan hebt niet ten goede komen.

Verschillende soorten aansluitingen

Coax kabels van 3 meter zijn verkrijgbaar met verschillende stekkers. Iedere coax kabel beschikt over een IEC Male- en IEC Female-aansluiting. De IEC Male-aansluiting wordt bij het gebruik van de coax kabel van 3 meter aangesloten op het AOP in je woning. Met de IEC Female-aansluiting kunnen er vervolgens apparaten aangesloten worden op het signaal. Niet alleen een coax kabel beschikt over deze aansluitpunten, een splitter heeft eveneens twee soorten aansluitpunten. Aan de ene kant wordt het signaal de splitter in gebracht, aan de andere kant kunnen twee IEC Female-aansluitingen worden aangesloten om het signaal over twee apparaten te verdelen. De aansluitpunten hebben vaak een rechte vorm, zodat de kabel recht in de AOP gestoken kan worden. Wellicht vind je het makkelijker om een coax kabel van 3 meter te hebben met een gehoekt aansluitpunt. Zo loopt de coax kabel netjes langs de muur naar beneden. Dit wordt vaak ook aangeraden voor een televisie die tegen een muur staat of aan de muur wordt opgehangen. Je voorkomt met een gehoekte aansluiting dat de kabel bekneld raakt.

Beste merk coax kabel 3 meter

Niet alle coax kabels zijn geschikt voor iedere provider van radio en televisie in huis. Zo kiest Ziggo er bijvoorbeeld voor om alle geschikte coax kabels te voorzien van het “Ziggo Geschikt” logo. Op deze manier weet je zeker dat je een coax kabel van 3 meter kunt gebruiken voor de ontvangst van digitale radio, televisie en internet van Ziggo. Dat keurmerk toont in een oogopslag dat de kans op storingen die door deze kabel veroorzaakt worden uiterst gering zijn. Het “Ziggo Geschikt” logo vind je ook op splitters, connectoren en wandcontactdozen. Het “Kabel Keur” logo is een vergelijkbaar keurmerk en vind je terug op kabels en andere coax producten die onafhankelijk getest zijn en goedgekeurd voor gebruik in apparatuur van alle Nederlandse kabelproviders. Een Hirschmann coax kabel van 3 meter is een voorbeeld van een coax kabel die voorzien is van dit keurmerk. De prijs voor deze kabels ligt tussen de 10 en 20 euro. Een low-budget coax kabel van 3 meter is verkrijgbaar voor nog geen 10 euro. Het kwaliteitsverschil tussen de gekeurde en goedkopere kabels zal zich bij verschillende toepassingen ook verschillend uiten.

Kooptips voor een coax kabel 3 meter

Bij de aanschaf van een coax kabel van 3 meter zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. De belangrijkste punten zijn in dit artikel uitgebreid besproken. Onderstaand vind je een kort overzicht van de belangrijkste kooptips die we je in dit artikel gegeven hebben:
• Kies voor een dikkere coax kabel van 3 meter om ruis te verminderen;
• Koop een coax kabel die voorzien is van een keurmerk, om verzekerd te zijn van de beste kwaliteit;
• Een coax kabel van vijf meter is de maximale lengte voor een verbinding tussen een splitter en een televisie of radio;
• Kies bij voorkeur voor een coax kabel met een afscherming van minimaal 80 dB;
• Hirschmann coax kabels komen goed uit de test, maar zijn ook een wat duurdere oplossing.

Vragen en advies

Kies voor een coax kabel van 3 meter die jij aansluit bij je persoonlijke voorkeuren! Mocht je vragen hebben of advies willen bij de aanschaf van een coax kabel van 3 meter, dan kun je ons op 043-7820543 bellen. Ook kun je onze klantenservice mailen via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links