Coax wandcontactdozen

Een coax wandcontactdoos is ideaal voor een nette afwerking van een binnenkomende coax kabel. Alternatief voor een coax wandcontactdoos is om de kabel direct door de muur te leggen. Dit ziet er natuurlijk erg slordig en onafgewerkt uit. Met een coax wandcontactdoos heb de mogelijkheid om coax kabels met verschillende connectoren aan te sluiten. Dit wordt vooral gebruikt voor televisie en radio. In onze webshop zijn verschillende wandcontactdozen te vinden met elk eigen specificaties.

Welke soorten coax wandcontactdozen zijn er?

Het is belangrijk om vooraf te weten welke coax wandcontactdoos je nodig hebt, er zijn contactdozen met een f-connector, een mannelijke IEC plug en een vrouwelijke IEC plug. F-connectoren kun je vastdraaien en zijn vaak waterdicht waardoor deze onder andere buiten worden gebruikt om bijvoorbeeld de schotel te verbinden. Door de f-connector stevig vast te draaien zit er ook geen beweging meer in de kabel, zodat je niet te maken hebt met storingen. Bij een IEC plug sluit je meestal het mannelijke uiteinde op het kastje van je tv aan en de vrouwelijke op de plek waar het signaal de kamer binnenkomt. Je kunt ook kiezen voor een coax wandcontactdoos die retourgeschikt is. Een coax wandcontactdoos retourgeschikt betekent dat je niet alleen signalen kunt ontvangen, maar als je apparatuur hebt die signalen wil versturen kan dat hier ook mee. De coax wandcontactdozen zelf zijn niet helemaal afgewerkt, daarvoor plaats je een afdekkap op de (opbouw)doos van de coax wandcontactdoos. Zo zorg je voor de nette afwerking, vrijwel altijd van kunststof. Om een coax wandcontactdoos te monteren hoef je gelukkig niet super technisch te zijn, al zal het een beginner soms wat tijd kosten.

Storingen voorkomen

Coax kabels kunnen signaalverlies geven wanneer de kabel te lang is, de stekkers verkeerd gemonteerd zijn of de koppelstukken niet juist zijn aangesloten. Gelukkig kun je veel doen om dit signaalverlies te voorkomen, al geeft elke coax kabel wel iets signaalverlies. Een bekende oorzaak van signaalverlies is het gebruik van oude kabels of koppelstukken, na een aantal jaar gebruik geven deze meer storingen. Ook het bewegen van de kabels kan zorgen voor een slecht signaal. Ook is het soms beter om bij het aansluiten van de coax kabel een iets langere kabel te gebruiken in plaats van meerdere kabels met een splitter ertussen. Naast de kabel geeft de splitter namelijk ook signaalverlies. Je wilt ook geen apparatuur in de buurt van je coax kabels en coax wandcontactdozen hebben die het signaal kunnen verstoren. Naast een splitter kun je ook een versterker gebruiken, deze kan net als een splitter het signaal opdelen maar versterkt deze ook nog eens. Zo komt er dus een krachtiger signaal uit dan er in komt.

Monteren van de coax wandcontactdoos

Om de coax wandcontactdoos te monteren dien je eerst de kabel op de juiste plek te plaatsen zodat je deze op de juiste lengte kunt afsnijden. Gebruik een striptang om het uiteinde van de coax kabel te strippen en haal de losse onderdelen van de kabel af zodat het binnenste koperen draad te zien is. Maar de kabel nu vast in de coax wandcontactdoos (door drukken of klemmen, dit hangt van de wandcontactdoos af). Draai de kabel niet te strak vast omdat dit ook voor storingen aan de kabel kan zorgen. Vervolgens kun je de coax wandcontactdoos vastschroeven op de gewenste plek. Plaats nu de coax wandcontactdoos opbouw over de wandcontactdoos heen zodat het geheel er netjes uitziet.

Gereedschap bij het monteren van de coax wandcontactdoos

Meestal kun je de coax wandcontactdoos opbouw vast zetten door een enkele schroef aan te draaien. Draai ook deze schroef niet te strak om beschadigingen aan de behuizing te voorkomen. De behuizing is ten slotte van kunststof gemaakt en door te hard draaien breng je permanente beschadigingen aan de behuizing toe. Gereedschap die je nodig hebt bij het monteren zijn onder andere: een striptang waarmee je de coax kabel kunt strippen, iets om de kabel mee door te knippen en schroevendraaiers. Natuurlijk heb je voor de montage ook de coax wandcontactdoos zelf nodig. Omdat niet iedereen een striptang tot zijn beschikking heeft kun je ook gebruikmaken van een scherp mesje. Gebruik je een mes om de kabel te strippen dan moet je wel goed weten wat je doet en tot hoe diep je kunt snijden, je wilt ten slotte niet de kabel beschadigen. Het beschadigen van de kabel zorgt natuurlijk voor ruis in het signaal.

Coax wandcontactdoos en coax kabels

De coax wandcontactdozen in onze webshop zijn bruikbaar met vrijwel alle coax kabels in ons assortiment. De kortere kabels hebben vaak al een connector gemonteerd, wil je dus een kortere kabel gebruiken kun je eventueel de connector van de kabel af knippen. De connector heb je ten slotte niet nodig als je het draad in de coax wandcontactdoos aansluit. Bij veel afmetingen van coax kabels kun je ook kiezen tussen een kabel met of zonder connector, dan kun je dus het beste kiezen voor de kabel zonder connector. Heb je toch connectoren nodig dan kun je deze er los bij bestellen om deze zelf op de kabel te monteren. De coax wandcontactdoos lijkt op een stopcontact waardoor het lijkt of de coax via stopcontact loopt. De meeste wandcontactdozen hebben een afmeting die gelijk is aan die van een stopcontact. Op Youtube staan veel filmpjes waarin experts laten zien hoe zij coax kabels in een coax wandcontactdoos aansluiten. Met behulp van de filmpjes kun je zelfs als beginner zelf de coax wandcontactdoos monteren, als je maar goed oplet.

Vragen en advies

Heb je vragen over een coax wandcontactdoos, heb je vragen over welke van onze contactdozen te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links