Coax strippers

Een coax stripper wordt gebruikt om coax kabels te bewerken en functioneert op vrijwel dezelfde manier als de kabelstrippers die je bijvoorbeeld voor elektriciteitskabels gebruikt. Een coax kabel zorgt voor het transport van tv- en radiosignalen van het ontvangstpunt binnen je woning naar de verschillende apparaten die hierop worden aangesloten. Naast een coax splitter wordt vaak een coax versterker gebruikt, die het signaal opwaardeert. Een extra hulpmiddel om overal in huis televisie te kunnen ontvangen is een coax stripper zodat je jouw netwerk op maat kunt aanleggen.

Wat kan ik met een coax stripper?

Een coax stripper kun je op een zo handig mogelijke wijze coax kabel strippen, dus van zijn mantel verlossen. Dit betekent dat je het uiteinde van een losse coax kabel gedeeltelijk kunt strippen om deze vervolgens op een stekker aan te sluiten. De stekker, een female- of male-stekker, kun je vervolgens in het ontvangstpunt, je televisie of een coax splitter steken. Met een dergelijk apparaat wordt het coax kabel strippen een relatief eenvoudige klus voor veel mensen. Houd er rekening mee dat je de binnenzijde van de coax kabel niet mag beschadigen bij coax kabel strippen. Dit kan onder meer voor een ernstige ruis in het signaal zorgen of zelfs voor helemaal geen verbinding. Daarbij is het van groot belang dat de stekker na het coax kabel strippen op de juiste wijze aangesloten wordt op de gestripte coax kabel. Wanneer de stekker niet stevig zit kan dit eveneens voor een ernstige ruis zorgen.

De juiste coax stripper vinden

Voordat je het televisie- en radiosignaal in huis kunt ontvangen is het noodzakelijk om een geschikte coax kabel aan te schaffen. In ons assortiment vind je verschillende formaten coax kabels. Hierbij verschilt het formaat zowel in de dikte, als in de lengte van de kabel. Over het algemeen geldt dat des te langer een coax kabel is, des te groter de kans op ruis in het signaal ook zal zijn. Kies bij voorkeur dus voor een zo kort mogelijke kabel tussen het ontvangstpunt van je woning en je televisie. Met een coax stripper is het mogelijk om een te lange coax kabel in te korten, zodat je deze bijvoorbeeld niet opgerold op de grond hoeft te laten liggen. Ook de dikte van een coax kabel is van invloed op de kans op ruis in je signaal. Des te dikker een kabel is, des te kleiner is de kans op ruis. Het is raadzaam om de coax kabel en coax stripper samen uit te zoeken. Niet iedere coax stripper is namelijk geschikt voor ieder formaat coax kabel. De diameter voor het coax kabel strippen loopt uiteen van 8 tot maximaal 12 millimeter. Koop dus de juiste coax stripper online, zodat je snel en op de meest handige wijze coax kabel strippen kunt.

Coax stekker op de coax kabel aansluiten

Nadat je de coax stripper gebruikt hebt om de coax kabel in te korten, kun je hier een coax stekker op aansluiten. Bij het aansluiten van een coax stekker heb je de keuze tussen een standaardstekker, ook wel een IEC-stekker genoemd, en een F-connector. Bij een normale televisie en een ontvangstpunt in de muur kun je een IEC-stekker gebruiken. Let er hierbij op dat je aan de ene zijde van de coax kabel een male-stekker plaatst en aan de andere zijde een female-stekker. De female-stekker wordt vaak in het ontvangstpunt in de muur gestoken, terwijl je de male-stekker gebruikt om de coax kabel in je televisie te pluggen. Het aansluiten van een coax stekker op een gestripte coax kabel is relatief eenvoudig, als je de coax stripper op de juiste wijze gebruikt hebt. Voor het ontvangst van een schotelsignaal in je woning heb je een F-connector nodig. Een IEC-connector zal in dit geval niet werken. Het fijne aan een F-connector is dat deze door middel van een schroefsysteem bevestigd kan worden aan het ontvangstpunt, waardoor deze niet snel los zal schieten. Een IEC-connector wordt in een apparaat of ontvangstpunt geschoven in plaats van geschroefd.

Tips voor het coax kabel strippen

Een coax stripper kopen is heel eenvoudig bij ons. In ons assortiment vind je coax strippers voor verschillende formaten coax kabels. Coax kabel strippen met apparatuur van Hirschmann is duidelijk de beste coax stripper, net als de coax kabels en versterkers van dit merk. Ook met een goedkopere variant coax stripper zal je echter prima uit de voeten kunnen. Kies bijvoorbeeld voor een model van Goobay of König, afhankelijk van de dikte van je coax kabel. In dit artikel hebben we verschillende aandachtspunten bij het gebruik van een coax stripper aangehaald. Onderstaand staan de belangrijkste punten op een rijtje:

  • Kies bij voorkeur eerst voor de coax kabel en vervolgens voor een coax stripper, zodat je de stripper aan kunt laten sluiten bij de kabeldiameter van de coax kabel.
  • Combineer een kabel na het coax kabel strippen met een male- en female-stekker om deze aan te kunnen sluiten.
  • Let op het verschil tussen een IEC- en F-connector! Een IEC-connector is geschikt voor een ontvangstpunt in de muur, terwijl een F-connector gebruikt wordt voor een schotelontvangst.

Vragen en advies

Heb je vragen over een coax stripper, heb je vragen over welke van onze coax strippers te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links