Coax koppelstukken

Een coax koppelstuk kan in meerdere situaties goed van pas komen. Zo is het bijvoorbeeld een handig hulpmiddel als je per ongeluk een coax kabel met de verkeerde aansluitingen hebt gekocht. Met een coax koppelstuk kan je de stekker, die op het uiteinde van de kabel zit, van een andere aansluiting voorzien. Je kunt bijvoorbeeld van een IEC female, een male aansluiting maken. Een coax verloopstekker komt tevens goed van pas als het noodzakelijk is om een coax kabel te verlengen. Deze situatie kan bijvoorbeeld ontstaan als je de kabel naar een andere verdieping van de woning wilt laten lopen. Wij verkopen meerdere types coax koppelstuk.

Gebruik van een coax koppelstuk

Het gebruik van een coax koppelstuk is heel simpel. Wanneer je het gebruiksvoorwerp in je hand hebt zal het meteen duidelijk zijn hoe deze op een coax kabel moet worden aangesloten. Het is een klein voorwerp met twee coaxiale aansluitingen. Vrijwel altijd zijn de twee aansluitingen van het coax koppelstuk van hetzelfde type. Bijvoorbeeld twee IEC male, IEC female, F-connector male of F-connector female aansluitingen. Het is niet moeilijk te begrijpen dat het koppelstuk over de coax stekker op de kabel geschoven moet worden. Wat is het nut dan verder van het coax koppelstuk? In welke situaties is het nuttig deze te gebruiken? De meeste mensen hebben de coax verloopstekker nodig om de aansluiting van de kabel te veranderen. Als je bijvoorbeeld een coax kabel van een vaste lengte hebt gekocht en er thuis achter komt dat je stereo-installatie met een female stekker aangesloten moet worden, dan kan met een coax koppelstuk de aansluiting van de stekker veranderd worden. Je hebt dan een exemplaar nodig met twee female aansluitingen. Het is ook mogelijk om met een coax verloopstekker een kabel te verlengen. Hierbij moeten wel enkele aandachtspunten in acht genomen worden.

Coax koppelstuk om kabel te verlengen

Een coax koppelstuk kan je ook gebruiken om een coax kabel te verlengen. Als je een kabel van een vaste lengte hebt gekocht, bijvoorbeeld 1 of 2 meter, en deze blijkt niet lang genoeg te zijn dan kan je met een coax koppelstuk twee kabels aan elkaar bevestigen. Als je van plan bent de coax verloopstekker op deze manier te gebruiken, dan is een aandachtspunt dat je goed op de aansluitingen moet letten die je nodig hebt. Met het gebruik van een coax koppelstuk zal de aansluiting van de coax kabel namelijk veranderen. Een koppelstuk heeft aan beide zijden dezelfde aansluitingen. Indien je een IEC female coax koppelstuk gebruikt en je hebt aan het uiteinde van de verlengde kabel een IEC male aansluiting nodig, dan moet je dus een coax kabel kopen met twee IEC male aansluitingen. Met een coax kabel per meter kan je dit natuurlijk zelf bepalen door hierop precies de coax stekkers te monteren die je nodig hebt om de gewenste apparaten aan te sluiten.

Vergulde koppelstukken tegen storing

Een coax koppelstuk kopen kan in verschillende prijsklassen. De goedkoopste varianten kosten minder dan een euro en zijn in de meeste gevallen goed genoeg om de gewenste connectie tot stand te brengen. Wil je echter een zo goed mogelijke kwaliteit en zo min mogelijk storing van het signaal, dan kan je beter een coax koppelstuk in een hogere prijsklasse kopen. In dit geval adviseren we een coax verloopstekker met als eigenschap dat deze verguld is. Deze coax koppelstukken hebben een laag ferriet op de delen waarmee een connectie met de kabel wordt gemaakt. Net als de coax kabels met ferrietkernen, zorgen de koppelstukken die met dit materiaal verguld zijn voor een betere overdracht van het inkomende signaal zonder dat je hierbij storingen ervaart. De vergulde laag ferriet over de metalen onderdelen van de coax verloopstekker zorgen voor een betere connectie en verlagen de kans op storingen van het signaal. De betere kwaliteit van materialen zorgt ook voor de hogere prijs.

Verschil koppelstuk en verloopstekker

Een koppelstuk wordt door sommige mensen ook wel een coax kabel verloopstekker genoemd. Deze benaming wordt aan een coax koppelstuk gegeven omdat men hiermee een coax kabel kan verlengen. Toch zijn de twee accessoires niet hetzelfde. Om dit duidelijk te maken stellen we je graag op de hoogte van de verschillen tussen een coax koppelstuk en een verloopstekker. Op onze website kan je coax verloopstekkers en koppelstukken in aparte categorieën vinden. Beiden kunnen gebruikt worden om een coax kabel te verlengen en om de aansluiting op de kabel te veranderen. Een koppelstuk heeft echter altijd dezelfde soort aansluitingen op beide zijden zitten. Als aan de ene kant een IEC female aansluiting zit dan vind je deze ook aan de andere kant van het coax koppelstuk. Bij een coax verloopstekker is dit anders. De verloopstekker wordt in de meeste gevallen gebruikt om een aansluiting van een ander type te maken. Zo kan je het bijvoorbeeld voor elkaar krijgen om met een coax verloopstekker van een IEC aansluiting een F-connector te maken. Dit is een andere functie dan een coax koppelstuk heeft.

Alternatieven voor een coax koppelstuk of coax verloopstekker

In sommige situaties is het gebruik van een koppelstuk coax kabel noodzakelijk. Vaak is dit om een stekker op de coax kabel te veranderen van een female naar een male aansluiting (of andersom). Het coax koppelstuk is in dit geval een handig en zelfs essentieel hulpmiddel. Echter de noodzaak voor het gebruik is ontstaan door een eerdere vergissing die gemaakt is. Je hebt bijvoorbeeld een coax kabel met de verkeerde aansluitingen of de verkeerde lengte aangeschaft. Om een zo sterk mogelijke verbinding met een coaxiaal kabel tot stand te brengen kan het gebruik van een coax koppelstuk of coax verloopstekker echter beter vermeden worden. We geven je daarom graag een aantal alternatieven om dezelfde doelstellingen te bereiken. Een goed advies is bijvoorbeeld om een coax kabel per meter of per rol te kopen. Deze kan je exact op de lengte maken die je nodig hebt. Daarbij moet je de kabel zelf van stekkers voorzien, waardoor je nooit de verkeerde aansluitingen op de uiteindes van de kabels hebt zitten.

Vragen en advies

Heb je vragen over het zelf monteren van coax kabel, over het gebruik van een coax koppelstuk of coax verloopstekker, heb je vragen over welke van onze kant-en-klare coax koppelstukken te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links