Coax kabels online kopen

Een coax kabel nodig voor het aansluiten van radio of tv? Wij leveren een uitgebreid assortiment in elke gewenste lengte en kwaliteit al of niet met voorgemonteerde stekkers. Zelf aanleggen is hierdoor een goed idee. Bestel losse coax kabels tot lengtes van wel 500 meter, stekkers, speciale strippers en gereedschap om de bekabeling af te monteren. Wij leveren ook diverse accessoires zoals versterkers, splitters en koppelstukken. Indien op voorraad en voor 22:00 uur besteld, dan wordt het dezelfde dag nog verzonden. Hieronder vind je handige informatie en tips voor het kiezen en aansluiten van de juiste coax kabels.

Wat je beslist moet weten voordat je coax kabel en stekkers bestelt

De coax kabel is speciaal gemaakt voor de overdracht van hoogfrequente signalen. Ze wordt gebruikt om televisie en radio aan te sluiten op de ontvanger van de kabelmaatschappij of om een satellietontvanger aan te sluiten op een schotelantenne. Een dergelijke kabel is een knap stukje techniek en bestaat uit drie onderdelen:

  • een middengeleider;
  • isolatiemateriaal om de middengeleider;
  • geleidende buitenmantel.

De middengeleider en binnenkant van de buitenmantel zorgen voor de overdracht van het radio- of televisiesignaal. De buitenkant van de buitenmantel zorgt voor een goede afscherming zodat er geen signaal van buitenaf kan binnendringen.

Gecertificeerde coax kabel

Om een goede keus te kunnen maken voor kwaliteit is er een keurmerk ingevoerd. Een exemplaar met het "Kabel Keur" logo voldoet aan strenge kwaliteitseisen en heeft een uitstekende afscherming, lage demping en goede duurzaamheid. De snoeren zijn er met speciale stekkers in rechte en haakse uitvoeringen. Een rechte uitvoering voldoet in veel situaties, maar hangt of staat een apparaat vlakbij of zelfs tegen een muur dan biedt een haakse variant vaak uitkomst. Kijk van tevoren wel even of er voldoende ruimte is voor de haaks weglopende kabel. Voor het aansluiten van radio- en tv-apparatuur gebruik je IEC-uitvoeringen en F-connectoren.

Standaard (IEC-)stekker of F-connector?

De standaardstekker staat ook bekend als IEC en is het model dat op de ontvanger van de maatschappij en de tv past. Deze stekker is er in een male en female uitvoering. Voor het aansluiten van een tv op een muurkastje heb je een coax kabel nodig met aan de tv-kant een male en aan de muurkant een female IEC. Bij het aansluiten van een radio-ontvanger heb je er een nodig met aan beide kanten een male stekker. Voor het aansluiten van een schotelantenne gebruik je een F-connector. Het grote voordeel hiervan is dat het een schroefconnector is die niet snel kan losschieten. F-connectoren worden ook toegepast op splitters, signaalversterkers en andere apparatuur. Kijk goed naar het type: schroef is F-connector, steek is standaard of IEC-connector.

Accessoires: koppelstukken, splitters en verloopstekkers

Met een koppelstuk maak je van een "male" een "female" van hetzelfde type en andersom. Met een splitter sluit je meerdere toestellen aan. Omdat het signaal verdeeld wordt tussen twee of meer uitgangen wordt het signaal wel verzwakt. Wil je een splitter plaatsen voor het modem, gebruik dan een splitter die "retourgeschikt" is. Bij onze splitters staat dat in de omschrijving aangegeven. Een verloopstekker is handig om van een IEC aansluiting over te stappen naar een F-aansluiting of andersom. Ze zijn te verkrijgen in zowel rechte als haakse uitvoeringen. Let er bij aanschaf op dat je het juiste type connector kiest. Met de Hirschmann MOKA 32 is het mogelijk het radiosignaal, tv-signaal en internetsignaal over één coax kabel te leiden. Dat is ideaal voor huizen waarin draadloos internet met wifi een slecht resultaat geeft en het niet mogelijk is overal netwerkkabels te trekken. Met dit systeem kun je één of meerdere kamers van zowel radio, tv en internet voorzien via een bestaande coax kabel.

Signaalversterker

Als de afstand tussen de tv en de ontvanger te groot is en storingen optreden, kun je die ondervangen door het plaatsen van een antenneversterker. Plaats de versterker altijd aan het begin zo dicht mogelijk bij de ontvanger, dan krijg je het beste resultaat. Het heeft weinig zin om een antenneversterker (dicht) bij de tv te plaatsen. Er zijn versterkers te verkrijgen die een ingebouwde splitter hebben, met twee, vier of acht uitgangen. Bij het plaatsen van een splitter voor het modem moet je rekening houden met het feit dat die splitter retourgeschikt moet zijn. Dit staat bij onze splitters en versterkers in de omschrijving aangegeven. Let ook op de aansluitingen van de versterker, ze worden geleverd met IEC- of F-connectoren. Een versterker heeft altijd netspanning nodig om zijn werk te doen. Monteer hem op een plaats die niet vochtig kan worden. Voor de volledigheid: de impedantie die gebruikt wordt voor signaaloverdracht bij radio en tv is 75 ohm. Bij gebruik met een andere impedantie krijg je last van aanpassingsverliezen.

Versterken of toch liever verlengen?

In bijvoorbeeld kantoorsituaties waar geen coax kabel gelegd kan worden maar waar wel een netwerkkabel aanwezig is, is een signaalverlenger van MuxLab bijvoorbeeld ideaal. Je hebt twee van deze apparaatjes nodig om een tv- of radiosignaal over een netwerk te transporteren. Aan beide kanten wordt een verlenger aangesloten. Vervolgens wordt een signaalverlenger met een coax kabel op het radio- of tv-signaal aangesloten, bijvoorbeeld op de ontvanger van de maatschappij. De andere verlenger wordt bekabeld aangesloten op de radio of tv. Let wel op dat het signaal maximaal over een lengte van 100 meter getransporteerd kan worden. De verlengers van Muxlab zijn uitgevoerd met een F-connector. Met een verloopstekker zijn ze eenvoudig aan te sluiten op de standaard IEC-aansluiting.

Zelf coax kabels aanleggen: do’s en don’ts

Naast een kant-en-klaar exemplaar waar aan beide zijden door de fabrikant een connector is gemonteerd, is het ook mogelijk om er zelf een af te monteren. Dit is vooral handig wanneer je gebruikmaakt van kabelgoten die door muren en/of plafonds gevoerd moet worden. Voor het zelf aanleggen heb je naast een goede kwaliteit snoer ook de juiste (male en female) stekkers, wandcontactdoosjes en gereedschap nodig. Het juiste gereedschap voor dit soort klussen bestaat uit een kabelstripper en, afhankelijk van de soort stekker die je gebruikt, een schroevendraaier of een krimptang. In ons assortiment vind je alle gereedschap dat je nodig hebt voor het monteren.

Storing en slechte signaaloverdracht, hoe kan dat?

Het is vervelend als je net een apparaat hebt aangesloten en een slecht resultaat krijgt. Voorbeelden zijn een tv-scherm met strepen of blokken en een audiosignaal dat stottert of steeds onderbroken wordt. Storing door interferentie kan optreden als je dicht bij een zendmast woont. Vooral de sterke 4G-smartphonemasten kunnen interferentie veroorzaken. Interferentie treedt vooral op bij het gebruik van goedkope bekabeling met een enkele buitenmantel die geen 100% afscherming geeft. Gebruik in deze situatie de wat duurdere uitvoeringen met minimaal een dubbele afscherming, waarvan één laag een folie-afscherming is. Dit reduceert de kans op 4G- en andere interferentie tot vrijwel nul. Het is dus altijd wel verstandig om voor goede kwaliteit te kiezen, vooral wanneer je van plan bent om meerdere tv’s of andere schermen aan te sluiten door middel van splitters en versterkers.

Storing door mantelstromen

Een andere bron van slechte resultaten wordt gevormd door mantelstromen. Mantelstroom wordt veroorzaakt door wat sterkere zenders in de buurt. Denk hierbij aan afstanden tot een paar honderd meter, afhankelijk van de zender. Mantelstromen ontstaan doordat de buitenmantel gaat functioneren als een antenne, die vervolgens externe signaalstromen ontvangt. Deze lopen dan via de buitenkant richting tv of ander apparaat waar ze interferentie en storingen kunnen veroorzaken. Mantelstromen zijn eenvoudig op te heffen door gebruik te maken van ferrietkernen of -klemmen. Wij leveren exemplaren die aan beide kanten bij de stekker van een ferrietkern zijn voorzien. De kabels die standaard aan beide kanten van een ferrietkern voorzien zijn, kun je herkennen aan de verdikking vlak bij de stekker. Deze ferrietkern is vast gemonteerd en niet te verwijderen. Er zijn ook exemplaren waar de ferrietkern in de stekker zit. Bij deze modellen staat vermeld dat ze van een ferrietkern voorzien zijn.

Problemen door (te) lange coax kabels en goedkope stekkers

Elke coax kabel geeft signaalverlies. Dat signaalverlies wordt door twee factoren bepaald: de lengte en de dempingsfactor. In de praktijk begint het probleem van demping te spelen bij lengtes vanaf 5 tot 10 meter. Moet je dus grote afstanden overbruggen, kies dan voor de hoge kwaliteit. De demping wordt aangegeven in dB per 100 meter bij een gegeven frequentie, bijvoorbeeld 1000 Mhz (1 GHz). Je kunt de kwaliteit alleen goed vergelijken als je de demping per 100 meter weet bij dezelfde frequentie. De demping wordt aangegeven in dB (deciBel). Elke 3dB staat voor een halvering van het signaal. Bij een demping van 6 dB wordt het signaal tweemaal gehalveerd, met andere woorden: vermenigvuldigd met 0,25. Van het oorspronkelijke signaal blijft dan dus nog maar 25% over.

Signaalverlies door verlengen en koppelen

Het is lastig om te zeggen hoeveel signaal er nodig is om nog een goed resultaat te krijgen. Je zult dit dus van geval tot geval zelf moeten inschatten. Elke stekker zorgt voor een beetje signaalverlies. Een exemplaar van lage kwaliteit geeft meer verlies dan een van goede kwaliteit. Gebruik je meerdere kabels die je met stekkers of koppelstukken aan elkaar zet, dan tellen de verliezen van alle deze hulpstukken bij elkaar op. Stekkers kunnen in de loop van de tijd ook gaan oxideren waardoor de verliezen sterk oplopen, maar exemplaren van goede kwaliteit hebben hier veel minder last van dan die van lage kwaliteit. Gebruik voor het aansluiten een coax kabel die het liefst uit één stuk bestaat (geen koppel- of verlengstekkers dus) met connectoren van goede kwaliteit. Op deze manier heb je ook op lange termijn een goed resultaat.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten, of heb je advies nodig bij het kiezen van een coax kabel, bijbehorende stekkers of goed gereedschap voor het monteren? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed "Bedankt voor de snelle levering. " 9,0
Uitstekend "Nooit geweten dat er zoveel verschil is tussen de kabels. Gelukkig wel snel de juiste gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links