Coax kabels per rol

Wil je zelf coax kabel aanleggen in huis of bedrijf, dan is coax kabel op rol een ideale keus. Van coax kabel op rol kun je iedere gewenste lengte nemen en op de juiste maat afknippen. Bij coax kabel op rol, hoef je ook geen grote gaten in wanden te boren, omdat je de coax stekkers pas op de kabel monteert, zodra je coax kabel gemonteerd hebt. Coax kabel is een veel gebruikte kabel voor het overbrengen van hoogfrequente signalen van radio, tv en satellietschotel. Wij leveren veel verschillende soorten coax kabel op rol met lengtes van 20 tot wel 500 meter. Bij ons kun je natuurlijk ook terecht voor coax kabel strippers, coax kabel stekkers en wandcontactdozen. coax kabel op rol kopen.

Waarom een coax kabel op rol kopen?

Een coax kabel bestaat uit een middengeleider met daaromheen een isolerend materiaal. Om het isolerend materiaal heen zit een of meerdere geleidende lagen die zorgen voor de elektrische afscherming van de kabel. Als laatste zit er om de geleidende afschermingen van de kabel een isolerende mantel die de kabel mechanisch beschermt. Het hoogfrequent signaal wordt als lopende elektromagnetische golf tussen de middengeleider en de afschermende mantel door de kabel getransporteerd. De afschermende mantel zorgt er voor dat de het signaal niet uit de kabel kan “ontsnappen” en tevens dat het signaal in de kabel niet beïnvloed of gestoord kan worden door hoogfrequente signalen van buiten af. Een coax kabel wordt gebruikt voor het transporteren van een hoogfrequent signaal en wordt veel gebruikt bij het aansluiten van met name televisie en radio op het aansluiting van de kabel provider en van satellietschotels. Coax kabel wordt ook nog regelmatig toegepast voor het aansluiten van analoge bewakingscamera’s in het kader van objectbeveiliging. De elektrische kwaliteit van coax kabel op rol wordt bepaald door een aantal factoren. Doordat we veel apparaten in huis hebben die allemaal bedoeld of onbedoeld hoogfrequente signalen uitzenden, is de kwaliteit van de afscherming van een coax kabel op rol een van de meest belangrijke eigenschappen.

De kwaliteit van een coax kabel op rol

De kwaliteit van de kabel is van groot belang. Met name smartphones kunnen het signaal in een coax kabel op rol beïnvloeden of zelfs verstoren als de smartphone zich dicht bij de kabel bevindt. Een smartphone die gebruikmaakt van een 3G of 4G verbinding zendt een hoogfrequent signaal van 3-4 Watt uit. Dat signaal is vele malen sterker dan het signaal dat door de coax kabel op rol getransporteerd wordt. Als je dus een coax kabel op rol gebruikt die niet voldoende afscherming heeft, dan zal het signaal van je smartphone door de afscherming heen kunnen dringen en kan dit signaal het oorspronkelijke signaal overstemmen en de goede beeld- of geluidsweergave verstoren. Hoe beter de afscherming, hoe kleiner de mogelijkheid dat het signaal dat door de coax kabel getransporteerd wordt van buitenaf gestoord of beïnvloed wordt. Wij leveren kabel met enkelvoudige, dubbelvoudige, drievoudige en viervoudige afscherming. Daarnaast leveren we ook coax kabel op rol die speciaal ontworpen is om een goede afscherming te bieden tegen het 4G signaal van een smartphone. Wil je ongestoord naar kabel tv kunnen kijken, koop dan een coax kabel op rol met een viervoudige afscherming. Of nog beter, maar wel iets duurder, koop een coax kabel op rol met een 4G afscherming. Hiermee is de kwaliteit van het signaal boven elke twijfel verheven.

Coax kabel op rol impedantie

Impedantie is de verhouding tussen de hoogfrequente spanning en stroom in de geleiders van de coax kabel op rol. De impedantie wordt in hoofdzaak bepaald door de opbouw van de kabel, zoals diameter van de middengeleider, diameter van de buitengeleider en de eigenschappen van het isolatiemateriaal tussen de middengeleider en de buitengeleider. Deze impedantie is onafhankelijk van de lengte van de gebruikte coax kabel op rol en is ongelijk aan de ohmse weerstand van de geleider. Ze is ook niet met een eenvoudige multimeter op te meten. Er zijn types coax kabel op rol in de handel met verschillende impedanties. De meest bekende zijn een impedantie van 75 Ohm, die gebruikt wordt voor het aansluiten van radio en tv. Daarnaast wordt er in de zend- en cameratechniek ook veel gebruik gemaakt van een coax kabel op rol met een impedantie van 50 Ohm. Zorg er voor dat je altijd een coax kabel op rol gebruikt met de juiste impedantie. Het gebruik van een afwijkende impedantie kan leiden tot ongewenst signaalverlies. De fabrikant geeft per type kabel aan welke impedantie de kabel heeft. Vaak staat dit ook op de kabel zelf aangegeven.

Coax kabel demping

Een andere belangrijke eigenschap van coax kabel op rol is de demping of signaal verzwakking. Demping is de maat voor signaalverlies die in een coax kabel op rol van nature optreedt. Demping wordt aangeven in db (decibel) per honderd meter kabel lengte, bij een gegeven signaalfrequentie. Db is een logaritmische schaal, waarbij 3 db een verlies van de helft betekent. Elke volgende 3 db betekent ook weer een signaalhalvering. Dus bij een verzwakking van 6 db, blijft er nog maar een kwart van de signaalsterkte over. Heeft een kabel per honderd meter 6 db signaaldemping en gebruik je maar 50 meter, dan deel je de demping door twee. De demping wordt dan 3 db wat gelijk staat aan een halvering van het signaal. Omdat de ruis echter van nature op hetzelfde niveau blijft ,wordt bij een verzwakking van het signaal de signaalruis verhouding steeds kleiner en het signaal dus slechter. Zodra de signaal-ruisverhouding kleiner wordt dan de kritische waarde waarbij een apparaat nog een goed signaal kan weergeven, zie je de beeldkwaliteit duidelijk verslechteren. De fabrikant geeft in een tabel aan hoe hoog de demping bij een bepaalde frequentie per honderd meter kabellengte is.

Vragen en advies

Heb je vragen over coax kabel op rol, heb je vragen over welke van onze coax kabels te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links