Hirschmann - Coax Wandcontactdoos - DIO-01

€ 34,99 (incl. 21% BTW)
Voorraad: 13
Vandaag besteld, maandag in huis

Hirschmann coax wandcontactdoos DIO-01

Deze antennewandcontactdoos (WCD) is bedoeld voor het punt waar de coax de woning binnenkomt, het zogenoemde abonnee of service overname punt (AOP/SOP). Deze simpel ogende behuizing/frame heeft toch aardig wat kwaliteit aan boord. Het heeft een klasse A afscherming en is retourgeschikt. Dit laatste is noodzakelijk om digitaal verkeer richting provider mogelijk te maken, denk daarbij aan internet, telefonie en interactieve televisie. In al die gevallen is sprake van dataverkeer in twee richtingen. Ondanks dat het een breedbandige WCD is, is deze niet geschikt voor satellietschotelontvangst en ook niet voor de 1218 MHz frequentieband (waarmee de providers in de toekomst sneller internet willen aanbieden). Hij heeft daarnaast gunstige waarden voor de insertion loss, het verlies bij aansluiting van een kabel en de return loss, het verlies ten gevolge van een misaanpassing in de impedanties van de kabel en WCD. Vanwege deze goede eigenschappen is het product Kabel Keur gecertificeerd. Verder is de DIO-01 geschikt voor digitale televisie met hoge resolutie (grote scherpte) en 3D weergave.

Eigenschappen

Bij dit product is de impedantie en de demping van belang. De impedantie is een weerstand die het signaal ondervindt op zijn weg van aansluitdoos naar eindapparatuur (bijvoorbeeld televisie). Die is in principe afhankelijk van de frequentie, alleen de karakteristieke afsluitwaarde van 75 Ohm niet. Als je twee onderdelen met ieder 75 Ohm op elkaar aansluit dan heb je de basis voor een prima signaaloverdracht. Alleen is het in de praktijk geen ideale situatie, dus hebben we ook nog te maken met storing van buitenaf en met een deel van het signaal dat reflecteert (terug botst, dus weer ongewenst terug gaat richting provider). Daarnaast is er nog het gewenste retourverkeer dat richting provider gaat, maar dat is dan ook afkomstig van de eindapparatuur (interactieve TV, internet). Die eerder genoemde storing van buitenaf kunnen we tegengaan met een vernikkeld zink frame. De DIO-01 heeft een klasse A bescherming die minstens 85 dB bedraagt in het CATV-gebied (televisie en internet). De reflecties worden weergegeven met de reflectiedemping, return loss, die minimaal 18 dB is. Dat zijn beiden ronduit fatsoenlijke waarden.

Aansluiten van een kabel

Als je een coax aansluit op de WCD ontstaat er nog een verliesvorm. Die heet insertion loss en wordt veroorzaakt door misaanpassing in de eerder genoemde impedantie. De waarde hiervoor is vrij laag en bedraagt slechts een 0,5 dB. Precies wat je wilt. Om de coax aan te kunnen sluiten kun je kiezen voor een gebruiksklare uitvoering met een vrouwelijke gladde bus connector, IEC female, aan één zijde ervan. De andere kant wordt bepaald door het apparaat of accessoire (bijvoorbeeld splitter) dat je erop aan wilt sluiten. Je kunt de aansluitdoos afmonteren met een zelfgemaakt exemplaar. In dat geval zul je hem nog moeten strippen, dat is het deels ontdoen van de mantel en afscherming en deels alleen de mantel. Hierdoor komt er aan het uiteinde een stukje koperkern vrij te liggen en direct daarachter de afscherming. De blanke koperkern heeft een lengte van 8 mm en de blank liggende afscherming 13 mm. De kern steek je in het kunststof buisje in de behuizing onder het langwerpige rechthoekige metalen dekseltje en zet je vast met een schroefje. Daarna dat metalen dekseltje weer dichtklappen en met schroefjes vastzetten. Er is tevens een aardingslipje aanwezig op de behuizing.


Specificaties
Meer over Hirschmann - Coax Wandcontactdoos - DIO-01 (Productcode: 8745446779.4903)
 Accessoires
Coax Wandcontactdoos
 Eigenschappen
Inclusief afdekplaat, Inclusief opbouwdoos
 Merk
Hirschmann
 Kleur
Wit
 Type
DIO-01
 Aansluiting 1
IEC Male
 Gecertificeerd
Kabel Keur
 Soort wandcontactdoos
Einddoos