Valueline - 1.5 meter - Coax kabel

€ 8,49 (incl. 21% BTW)
Voorraad: 3031
Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis!
Extra korting!
Aantal 1€8,49Aantal 2-9€8,28Aantal 10 en meer€7,98

Valueline haakse coax kabel wit 1.5 meter

Voor het storingsvrij ontvangen van antennesignaal van de provider via kabel-TV (CATV) heb je een coax nodig die aan beide uiteinden een gladde bus (IEC) aansluiting heeft. Dat alleen is nog niet voldoende. Wanneer er sprake is van massieve storing op je beeld of internet dan is een degelijk afgeschermde uitvoering een ‘must’. Om anderzijds te voorkomen dat het antennesignaal zelf als stoorbron gaat werken voor andere elektronische apparatuur zijn ook ferrietkernen noodzakelijk. Om de bescherming tegen storing optimaal te maken is het goed als de connectoren doorverbonden zijn met de afscherming van de coax. Tot slot, om reflecties en vermenging van signalen te voorkomen is het goed als de connectoren vernikkeld zijn. Aan al deze eigenschappen voldoet de Valueline hier. Retourgeschikt en geschikt voor analoog en digitaal. Niet bruikbaar voor satellietschotelontvangst.

Aansluiten

De kabel kan op drie manieren worden aangesloten. Op de eerste plaats de klassieker: het eindapparaat zoals een decoder of TV direct aansluiten op een wandcontactdoos, dat kan ook het hoofdaansluitpunt zijn oftewel Abonnee/Service Overname Punt (AOP/SOP). De tweede variant is het verbinden van een accessoires, zoals een coaxversterker of splitter, met een wandcontactdoos/AOP. De derde mogelijkheid is een verbinding tussen accessoire en eindapparaat. De antennewandcontactdozen inclusief SOP hebben bij een meergatsuitvoering aan de linkerkant een TV-aansluiting. Dat is een IEC-huls met een pin erin en heet male. Daarin steek je dan de kabelconnector met een gat in de huls (female). Ook eindapparatuur heeft standaard een IEC female aansluiting. Een kabelmodem kun je er niet direct op aansluiten, die heeft een schroefaansluiting (F-connector). In geval van accessoires zijn er twee soorten connectoren, splitters en coaxversterkers met IEC of met F-aansluitingen. Deze coax kun je alleen gebruiken voor de uitvoeringen met IEC-bussen. De kabel kun je ook prikken op een opzetfilter van de provider, die op de hoofdaansluiting zit en het antennesignaal uitfiltert naar TV, radio en modem (internet). Ook in dat geval, net als bij AOP, de TV-uitgang nemen.

Viervoudige afscherming

Dat we tegenwoordig veel draadloos kunnen is handig, maar er zit wel een prijskaartje aan. De ether zit vol met signalen, eigenlijk elektromagnetische velden. Dat op zich is nog niet meteen het probleem, maar wel dat die elkaar beïnvloeden. Dit heet storen of met een chique woord interferentie. Dit doen ze alleen als ze krachtig genoeg zijn en in hetzelfde frequentiegebied werken als de andere EM-velden. Dat is het geval bij mobiele telefoons die in het gebied rond de 800 MHz actief zijn. In dat gebied zit ook het CATV-signaal. Ze lopen elkaar dus voor de voeten, vergelijk het met een tunneltje (frequentiegebied) waar veel mensen (EM-velden) tegelijkertijd doorheen willen. Wordt een beetje lastig. Om dat te voorkomen worden er 1 of meerder lagen om de koperdraad heen aangebracht waardoor het antennesignaal, in feite een kleine stroom met verschillende frequenties, doorheen gaat. Die afscherming bestaat bij een meerlaags uitvoering afwisselend uit aluminium folie en een aluminium gevlochten vlechtwerk. Bij deze coax zijn dat vier lagen, quad shielding. Dat levert een theoretische topwaarde voor de onderdrukking (demping) op van 120 dB. Dit is momenteel het maximaal haalbare.

Ferrietkernen: een geval apart

Het is leuk en aardig dat we onze kabels beschermen tegen EM-velden van mobiele telefoons, ook wel 4G-afscherming, genoemd. Dat is een afscherming tegen instraling. Maar zoals de signalen van de smartphones, die daar natuurlijk gewenst zijn, ons antennesignaal kunnen storen, is het andersom ook het geval. Ons antennesignaal kan als samenstel van EM-velden uit de coax treden en andere elektronische apparaten storen. Dat heet uitstraling. Om dat tegen te gaan zijn er in de buurt van de uiteinden van de coax buisjes aangebracht. Dat zijn de zogenoemde ferrietkernen. Bij hoge frequenties waar we hier mee te maken hebben gaat het antennesignaal via de aansluiting deels teruglopen aan de buitenkant van de buitenste afschermlaag. Die loopt tegengesteld aan die in de kernader en is groter (daarom wordt die niet opgeheven). Daardoor kan die als EM-veld de kabel verlaten. Een ferrietkern vormt nu een hoge weerstand voor deze ‘tegendraadse’ stroom en voorkomt dat die kan gaan vloeien. En als geen stroom meer vloeit kan er ook geen EM-veld meer uitstralen. Handig, die kleine buisjes!

Specificaties
Meer over Valueline - 1.5 meter - Coax kabel (Productcode: 8277313242.4903)
 Lengte
1.5 meter
 Soort
Coax kabel
 Stekker type
Haaks
 Afscherming
Enkelvoudig
 Eigenschappen
Haakse Stekkers
 Merk
Valueline
 Kleur
Wit
 Aansluiting 1
IEC Male
 Aansluiting 2
IEC Female
 Mantel type
PVC
 Ader type
Koper
 Afschermdemping
120 dB
 Signaal
Analoog En Digitaal
 Impedantie
75 Ohm
 Kabeldiameter
6 mm