Coax versterkers

Het gebruik van goede stekkers en coaxkabels is een oplossing voor stoorsignalen die door elkaar heen lopen, ofwel interferentie, ten gevolge van het gebruik van elektrische, elektronische, digitale en draadloze apparaten. Maar als er bijvoorbeeld ruis in het beeld is of geen internetsignaal, dan heb je een coax versterker nodig. Ook als je gewoon naast je huidige apparatuur nog extra apparaten via coax wilt gebruiken. Deze antenneversterker pept het zwakke signaal zodanig op, dat het sterk genoeg is om door de apparatuur te worden verwerkt.

Welke coax versterkers zijn er?

Er zijn coax versterkers voor éénrichtingsverkeer ten behoeve van TV en voor tweerichtingsverkeer, oftewel coax versterker retourgeschikt voor onder andere internet en digitale TV met programmagids, zoals de Hirschmann antenneversterker HMV 41. Daarnaast variëren de uitvoeringen in de versterking, uitgedrukt in dB, en het aantal aansluitpunten. Als je eenmaal de keus hebt gemaakt voor een standaard of retourgeschikte TV antenneversterker met het juiste aantal aansluitpunten, afhankelijk van hoeveel apparaten je wilt aansluiten, dan is de 'versterking' een belangrijke selectiefactor. Het zwakke signaal wordt veroorzaakt doordat elk onderdeel in de aansluiting, van aansluitdoos tot apparaat, dus alle connectoren, kabels, splitters, een weerstand ofwel impedantie heeft en dus het signaal dempt. Daarbij vormen de kabels de grootste bron van weerstand. Hoe langer de kabel, hoe groter de impedantie. Daarom mag de kabel niet te lang zijn. Er kunnen echter situaties zijn, waarin een lange kabel onvermijdbaar is, dan gebruikt je een coax-versterker. Maar welke?

Het bepalen van de juiste versterking

De lengte van de kabel is de bepalende factor. Er geldt een stelregel die behulpzaam is bij de keuze van de juiste signaalversterker TV. Als vuistregel geldt dat het verlies ofwel demping per 5 meter coaxkabel 1 dB of 1 decibel is. Per 5 meter extra lengte wordt de verzwakking 1 dB meer. Zo heeft een 10 meter kabel een verlies van 2 dB en een 15 meter kabel 3dB, wat dan neerkomt op een halvering van het binnenkomende signaal op de kabel. Omgekeerd kun je dus zeggen dat bij een 5 meter kabel een antenneversterker nodig is van 1 dB, 10 meter 2 d, enzovoorts. Echter in de handel heeft men dat anders opgelost: regelbare coax versterkers. Je bepaalt zelf met de regelaar hoeveel het signaal versterkt wordt. Er wordt op de behuizing van de antenneversterker steeds de maximale versterking opgegeven. Niettemin er zijn ook coax versterkers met een verschillende dB-waarde per uitgang, daarbij kies je dan de uitgang die het dichtst bij de kabellengte ligt. Voorbeeld: antenneversterker Ziggo, Technetix-Tratec – FRA-752/N met de sterkste uitgang van 8dB gain. Hierop kun je theoretisch maximaal 40 meter coaxkabel aansluiten.

Valkuilen

Op de coax versterkers worden twee dB-waarden aangegeven en dat kan verwarrend zijn. Zo bestaat de 'gain' en het 'ruisgetal', ook wel signaal-ruis verhouding of S/N ratio genoemd. De gain is waar het om gaat, de versterking van het zwakke signaal. Laat je echter niet misleiden door het ruisgetal. Ruisgetal geeft de sterkte van het signaal ten opzichte van het ruisniveau weer. Ruis wordt veroorzaakt door de werking van de onderdelen in de coax versterker. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die ruis hetzelfde mee versterkt wordt als het binnenkomende signaal. Daarom zorgt de fabrikant van de antenneversterker ervoor dat die zo laag mogelijk is. Verder is het oppassen met te veel versterking in de coax versterker. Het is zeker niet 'hoe meer versterking hoe beter'. Bij een te grote gain wordt het signaal teveel opgekrikt en 'loopt het vast'. Dat wil zeggen dat het signaal gaat vervormen, waardoor oversturing van de coax versterker optreedt. Tot slot is een coax versterker geen oplossing voor interferentie of een signaal van slechte kwaliteit of met te veel ruis. Dat zou het stoorsignaal alleen maar mee versterken. Dus een coax versterker gebruik je alleen voor 'zwakke' signalen!

Welke coax versterker kopen?

Nu je technische achtergrondinformatie hebt en weet waarop je moet letten, is het handig nog eens op een rijtje te zetten welke coax versterkers je voor welke situatie kunt kopen. Een eenrichtingsversterker gebruik je voor analoge TV, terwijl je een tweerichtingsversterker of een retourgeschikte coax versterker nodig hebt voor digitale TV of computer. Wil je extra apparatuur bijzetten, dan is het handig om een regelbare coax versterker te gebruiken, omdat het aantal apparaten invloed heeft op de benodigde versterking. Reken aan de hand van de vuistformule de gewenste versterking van de antenneversterker uit en neem een versterkingsfactor die hier net boven zit, immers teveel versterking laat het signaal vastlopen.

Vragen en advies

Kies de coax versterker die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een coax versterker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links