Coax versterkers
Het gebruik van goede stekkers en coaxkabels is een oplossing voor stoorsignalen die door elkaar heen lopen, ofwel interferentie, ten gevolge van het gebruik van elektrische, elektronische, digitale en draadloze apparaten. Maar als er bijvoorbeeld ruis in het beeld is of geen internetsignaal, dan heb je een antenneversterker nodig. Ook als je gewoon naast je huidige apparatuur nog extra apparaten wilt gebruiken. Die allemaal aansluiten met splitters op het abonnee overname punt levert teveel verlies op. Deze pept het zwakke signaal zodanig op, dat het sterk genoeg is om door de apparatuur te worden verwerkt.
Welke coax versterkers zijn er?
Er zijn er voor éénrichtingsverkeer ten behoeve van TV en voor tweerichtingsverkeer, oftewel retourgeschikt, voor onder andere internet en digitale TV met programmagids, zoals de Hirschmann HMV 41. Daarnaast variëren de uitvoeringen in de versterking, uitgedrukt in dB, en het aantal aansluitpunten. Als je eenmaal de keus hebt gemaakt voor een standaard of retourgeschikte met het juiste aantal aansluitpunten, afhankelijk van hoeveel apparaten je wilt aansluiten, dan is de 'versterking' een belangrijke selectiefactor. De verzwakking wordt veroorzaakt doordat elk onderdeel in de aansluiting, van aansluitdoos tot apparaat, dus alle connectoren, kabels, splitters, een weerstand ofwel impedantie heeft en dus dempt. Daarbij vormen de kabels de grootste bron van weerstand. Hoe langer deze is, hoe groter de impedantie. Daarom mag hij ook niet te lang zijn. Er kunnen echter situaties zijn, waarin een lange uitvoering onvermijdbaar is, dan gebruik je een antenneversterker. Maar welke?
Het bepalen van de juiste versterking
De lengte van de kabel is de bepalende factor. Er geldt een stelregel die behulpzaam is bij de keuze van de juiste versterker. Als vuistregel geldt dat het verlies ofwel demping per 5 meter coaxkabel 1 dB of 1 decibel is. Per 5 meter extra lengte wordt de verzwakking 1 dB meer. Zo heeft een 10 meter exemplaar een verlies van 2 dB en een 15 meter exemplaar 3dB, wat dan neerkomt op een halvering van wat er binnenkomt op de kabel. Omgekeerd kun je dus zeggen dat bij een 5 meter kabel een versterking nodig is van 1 dB, 10 meter 2 dB, enzovoorts. Echter in de handel heeft men dat anders opgelost: regelbare modellen. Je bepaalt zelf met de regelaar hoeveel versterkt wordt. Er wordt op de behuizing steeds de maximale versterking opgegeven. Niettemin er zijn ook uitvoeringen met een verschillende dB-waarde per uitgang, daarbij kies je dan de uitgang die het dichtst bij de kabellengte ligt. Voorbeeld: Ziggo, Technetix-Tratec – FRA-752/N met de sterkste uitgang van 8dB gain. Hierop kun je theoretisch maximaal 40 meter coaxkabel aansluiten.
Valkuilen
Er worden twee dB-waarden aangegeven en dat kan verwarrend zijn. Zo bestaat de 'gain' en het 'ruisgetal', ook wel signaal-ruis verhouding of S/N ratio genoemd. De gain is waar het om gaat, de versterking van het zwakke signaal. Laat je echter niet misleiden door het ruisgetal. Ruisgetal geeft de sterkte van het signaal ten opzichte van het ruisniveau weer. Ruis wordt veroorzaakt door de werking van de onderdelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die ruis hetzelfde mee versterkt wordt als wat er binnenkomt. Daarom zorgt de fabrikant ervoor dat die zo laag mogelijk is. Verder is het oppassen met te veel gain. Het is zeker niet 'hoe meer gain hoe beter'. Bij een te grote gain wordt het signaal teveel opgekrikt en 'loopt het vast'. Dat wil zeggen dat het gaat vervormen, waardoor oversturing optreedt. Tot slot is een versterker geen oplossing voor interferentie of een slechte kwaliteit of te veel ruis. Dat zou het stoorsignaal alleen maar mee versterken. Dus je gebruikt hem alleen voor compensatie van de verzwakking door de demping!
Welke coax versterker kopen?
Nu je technische achtergrondinformatie hebt en weet waarop je moet letten, is het handig nog eens op een rijtje te zetten welke versterkers je voor welke situatie kunt kopen. Een eenrichtingsmodel gebruik je voor analoge TV, terwijl je een tweerichtingsexemplaar of een retourgeschikte uitvoering nodig hebt voor digitale TV of computer. Wil je extra apparatuur bijzetten, dan is het handig om een regelbare te gebruiken, omdat het aantal apparaten invloed heeft op de benodigde versterking. Reken aan de hand van de vuistformule de gewenste versterking van de antenneversterker uit en neem een versterkingsfactor die hier net boven zit, immers teveel versterking laat het signaal vastlopen.
Vragen en advies
Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een coax versterker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.