Coax stekkers

De coax kabels die je per meter of per rol bestelt, worden niet met een coax stekker op de uiteindes geleverd. Deze coax kabels kan je zelf op lengte maken die je nodig hebt. Voordat je van de coax kabel gebruik kunt maken moet nog wel op beide uiteindes een coax stekker gemonteerd worden. Dit kan een stekker met IEC aansluiting of F-connector zijn. Het monteren van de coax connector op de kabel is een klus die je makkelijk zelf uit kunt voeren als je over de juiste kennis en gereedschappen beschikt. Wij voorzien je graag van alle benodigdheden om een coax stekker op de correcte wijze op een kabel te bevestigen.

Verschillende soorten coax stekkers

Voordat je een coax stekker koopt moet je wel eerst goed weten wat voor aansluiting je precies nodig hebt. Hiervoor moet je het apparaat dat je wil aansluiten goed bestuderen. Bij een IEC aansluiting moet je vooral goed opletten of het om een male of female aansluiting gaat. Een televisie sluit je meestal aan met een male coax connector en het contact in de muur met een female coax stekker. De aansluitingen voor stekkers met een F-connector zijn makkelijker te herkennen. Op het aan te sluiten apparaat zal dan namelijk schroefdraad te zien zijn bij het contactpunt. Met dit type coax connector hoef je ook niet op te letten of het apparaat een male of female aansluiting heeft. De coax stekkers hebben namelijk altijd een F-connector male aansluiting. Deze soort coax stekker lijkt op een moer met een dunne pin in het midden. In de meeste gevallen zal je echter een IEC coax stekker nodig hebben voor de connectie die je wilt realiseren. Verschillende modellen van deze stekker kan je op deze pagina vinden. Heb je toch een stekker met F-connector aansluiting nodig? Dan kan je deze onder de accessoires in de categorie coax F-connector vinden.

Push-On Coax stekker monteren

Bij het bekijken van het aanbod op deze pagina, zal je ontdekken dat het monteren van de coax stekker op verschillende manieren uitgevoerd kan worden. Zo is er bijvoorbeeld een Push-On coax stekker verkrijgbaar. Met deze eigenschap van de coax stekker zal de montage op de kabel een heel stuk makkelijker zijn. Daarbij zorgt een push-on uitvoering ook voor een betere aansluiting waardoor je minder kans op storingen hebt. Dit zijn eigenschappen die de hogere prijs van de coax connector rechtvaardigen. Het monteren vereist niet meer dan de coax connector met de hand op de kabel drukken. Voordat je zover bent moet de kabel wel eerst op de juiste manier geprepareerd worden. De vier stappen die hiervoor ondernomen moeten worden staan hieronder duidelijk beschreven.

  • Coax kabel recht afknippen op de gewenste lengte;
  • Met een stripper 12 tot 14 mm van buitenmantel verwijderen;
  • Vouw de buitengeleider naar buiten over de buitenmantel;
  • Strip nog een extra 6 tot 7 mm van de binnenmantel af.
Met het uitvoeren van deze voorbereidingswerkzaamheden is de kabel zo geprepareerd dat de coax stekker met push-on erop gedrukt kan worden. Dit zorgt voor een makkelijke en stevige verbinding tussen kabel en stekker.

Coax kabel met schroeven vastzetten

De andere optie die je hebt voor het monteren van een coax stekker is de kabel met schroeven vastzetten. Dit is eigenlijk de ouderwetse manier van aansluiten. Met de push-on techniek kan je voor een betere connectie zorgen tussen de twee componenten. De coax connector met schroeven is echter nog prima bruikbaar voor apparaten die niet per se een zo zuiver mogelijk signaal nodig hebben. Als prijs van belang is, dan is de coax stekker waarbij de montagetechniek met schroeven gebruikt wordt een prima optie om een coaxiale kabel van aansluitingen te voorzien. De kabel moet op eenzelfde wijze geprepareerd worden als bij de push-on variant. Bij deze coax stekker steek je de gestripte delen van de kabel echter precies ver genoeg in de opening en draai je de schroeven aan om de connectie tot stand te brengen. De geleidende onderdelen van de coax kabel moeten uiteraard goed in verbinding staan met de stekker om een zo zuiver mogelijk signaal over te brengen.

Krimptang en stripper bij coax stekker kopen

Als je nog geen gereedschappen thuis hebt om een coax kabel te prepareren, dan is een krimptang en/of een stripper bij je coax stekker kopen een slimme beslissing. Om de coax connector goed te monteren heb je namelijk speciaal gereedschap nodig. Met een standaardstriptang, die gebruikt wordt voor het strippen van elektriciteitsdraden, is dit niet mogelijk. Vooral het verwijderen van de buitenmantel is een zeer precies werkje waarbij opgelet moet worden dat de laag geleidend materiaal onder de mantel niet beschadigd raakt. Deze taak kan je het beste met een speciale coax stripper uitvoeren. Met het juiste type krimptang is het ook mogelijk om de coax kabel te strippen. Er zijn strippers verkrijgbaar waarbij je met een enkele beweging van het gereedschap de coax kabel stekker in één keer klaar maakt voor gebruik. Alleen het op de juiste manier monteren van de coax connector is dan nog noodzakelijk om je apparaten te kunnen aansluiten.

Coax connector vervangen bij storing in signaal

Iemand koopt een coax connector of stekker samen met een nieuwe coaxiaal kabel. Als je de kabel per meter koopt dan moet de coax stekker nog op de uiteindes gemonteerd worden. Mensen die een complete coax kabel rol kopen, hebben zelfs meerdere coax stekkers nodig omdat de rol voor meerdere aansluitingen wordt gebruikt. Soms is het echter ook noodzakelijk om een nieuwe coax stekker te kopen als je last hebt van een storing in het signaal. Door het veelvuldig in- en uitschuiven van de coax stekker komt de aansluiting steeds losser in het apparaat of de muur te zitten. Dit kan uiteindelijk voor storing zorgen omdat het signaal soms onderbroken wordt door een slechte connectie. De enige oplossing hiervoor is het vervangen van de oude coax stekker. Als je de best mogelijke aansluiting wilt realiseren, dan adviseren we om een coax stekker met push-on te kopen. Deze zijn het makkelijkste strak op de coax kabel te monteren en zorgen voor de beste connectie.

Vragen en advies

Heb je vragen over het zelf monteren van coax kabel, over het gebruik van een coax koppelstuk of coax verloopstekker, heb je vragen over welke van onze kant-en-klare coax koppelstukken te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links