Coax splitters

Tegenwoordig staan in de meeste huishoudens meerdere televisies. Om overal thuis TV te kunnen kijken en radio te kunnen luisteren dien je een netwerk van coaxkabels aan te leggen. Met een splitter is het mogelijk om het signaal vanuit het AOP (Abonnee Overname Punt) naar verschillende apparaten te laten lopen. Om de ruis op het signaal zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk om er een van hoge kwaliteit te kiezen en die op de juiste plek te plaatsen. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het kopen. Denk daarbij aan een versterker of de kwaliteit van de kabels zelf.

Hoe werkt een coax aansluiting in huis?

Iedere woning beschikt over een AOP, het Abonnee Overname Punt. De provider zorgt dat het signaal voor TV, radio en eventueel internet bij dit punt worden afgeleverd. Daarna moet je zelf zorgdragen voor de installatie waarmee het vervolgens naar verschillende aansluitpunten binnen de woning wordt geleid. Daarvoor heeft onder andere een goede splitter nodig, waarmee u meerdere televisies kunt aansluiten of het signaal opsplitsen tussen TV en internet. Een onvermijdelijk manco is echter dat deze demping heeft op zowel de ingangen als de uitgangen, hetgeen eventueel een antenneversterker noodzakelijk maakt al naar gelang de sterkte van de ontvangst.

Aantal poorten van een coax splitter

Een van de belangrijkste verschillen tussen de verschillende uitvoeringen is het aantal poorten dat er op zit. De meesten hebben twee of drie poorten zodat je er dus twee of drie televisies en radio’s op aan kunt sluiten. Er zijn echter ook uitvoeringen met zes tot acht poorten. Belangrijk is dat je er rekening mee houdt dat het signaal na iedere afsplitsing zwakker wordt. Dat is de zogenoemde demping. Het is daarom raadzaam om hem zo dicht mogelijk bij het AOP te plaatsen en niet twee of meerdere ervan achter elkaar in het kabelnetwerk te gebruiken. Iedere splitsing levert namelijk extra verlies op. Bij het aansluiten van twee of meer flatscreens, neem dan eentje met meerdere poorten. Het prijsverschil tussen, bijvoorbeeld, drie 2-poorts en een 6-poorts model is relatief gezien niet zo groot. Als het echt niet anders kan, gebruik dan een versterker.

Verschillende soorten coax splitters

Er zijn verschillende soorten. Zo kunt u kiezen voor een één- of tweerichtingsverkeer. Een tweerichtingsverkeer model wordt ook wel retourgeschikt genoemd. Deze maakt het mogelijk om onder meer digitale TV met een programmagids, ‘uitzending gemist’ en video-on-demand diensten op je beeldscherm te ontvangen. Met de huidige TV’s is dit bijna onmisbaar, omdat vrijwel iedereen inmiddels wel gebruik maakt van interactieve televisie zoals dat heet. Met een éénrichtingsverkeer uitvoering is het wel mogelijk om te ontvangen, maar kunt geen data terugsturen. Dat laatste is dus nodig voor de extra televisiediensten die aangeboden worden door providers als Ziggo, KPN en Tele2.

Vragen en advies

Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een coax splitter? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer goed "Bedankt voor de snelle levering. " 9,0
Uitstekend "Nooit geweten dat er zoveel verschil is tussen de kabels. Gelukkig wel snel de juiste gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links