Coax splitters

Tegenwoordig staan in de meeste huishoudens meerdere televisies. Om overal thuis tv te kunnen kijken en radio te kunnen luisteren dient je een netwerk van coax kabels aan te leggen. Met een coax splitter, ook wel tv kabel splitter genoemd, is het mogelijk om het signaal vanuit het AOP (Abonnee Overname Punt) naar verschillende apparaten te laten lopen. Om de ruis op het tv signaal zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk om voor een coax splitter van een hoge kwaliteit te kiezen en die op de juiste plek te plaatsen. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het kopen van een coax splitter. Denk daarbij aan een versterker of de kwaliteit van de coax kabels zelf.

Hoe werkt een coax aansluiting in huis?

Iedere woning beschikt over een AOP, het Abonnee Overname Punt. De provider zorgt dat het signaal voor televisie, radio en eventueel internet bij dit punt worden afgeleverd. Daarna moet je zelf zorgdragen voor de installatie waarmee het signaal naar verschillende aansluitpunten binnen de woning wordt geleid. Daarvoor heeft onder andere een goede coax splitter, mogelijk met versterker, nodig. Met een coax splitter 3 weg is het bijvoorbeeld mogelijk om het signaal op drie tv’s aan te sluiten. Wordt de coax AOP ook gebruikt voor internettoegang, dan zal op dat punt een router geplaatst worden. Van daaruit worden met UTP netwerk kabels, of een draadloos WiFi netwerk, de verschillende pc’s en andere apparaten die op het internet aangesloten moeten worden bediend. Een tv kabel splitter is dus alleen van belang voor het verdelen van de tv en radio signalen in huis. Deze coax splitters zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar en, zoals gezegd, moet je bij de aanschaf ook goed rekening houden dat je mogelijk een versterker nodig hebt en zorgt voor kwalitatief goede coax kabels.

Aantal poorten van een coax splitter

Een van de belangrijkste verschillen tussen de verschillende tv kabel splitters is het aantal poorten dat er op zit. De meesten hebben twee of drie poorten zodat je er dus twee of drie tv’s en radio’s op aan kunt sluiten. Er zijn echter ook splitters met die zes tot acht poorten. Belangrijk is dat je er rekening mee houdt dat na iedere afsplitsing het tv signaal zwakker wordt. Dat is de zogenoemde demping van de splitter. Het is raadzaam om de coax splitter zo dicht mogelijk bij het AOP te plaatsen en niet twee of meerdere splitters achter elkaar in het coax netwerk te gebruiken. Iedere splitsing levert namelijk extra signaalverlies op. Wil je meer twee of drie tv’s aansluiten? Neem dan dus een coax splitter met meerdere poorten. Het prijsverschil tussen, bijvoorbeeld, drie 2-poorts splitters en een 6-poorts model is relatief gezien niet zo groot. Als het echt niet anders kan, gebruik dan een versterker.

Gebruik in combinatie met een versterker

Doordat het gebruik van een coax splitter het signaal kan verzwakken, is het in sommige gevallen verstandig om een coax versterker te gebruiken. Met een coax versterker kun je het signaal voor televisie en radio versterken, waardoor er na het afsplitsen minder ruis op het tv signaal komt. Dit geldt in het bijzonder wanneer je een coax splitter met zes of acht poorten gebruikt of wanneer er een lange coax kabel tussen de coax splitter en het apparaat waarin je de coax kabel plugt zit. Hoe langer een coax kabel is, hoe zwakker zal het signaal ook worden. Een coax splitter zonder verlies bestaat niet. We hebben al gesproken over de demping van het signaal door de splitter. Stelregel is eigenlijk dat de maximale lengte van een goede coax kabel zo’n 10 meter is. Wordt hij langer, dan is een versterker zeer aan te raden. Plaats die versterker zo dicht mogelijk bij het AOP voor het optimale resultaat. Er zijn ook coax splitters met ingebouwde versterker te koop. Afhankelijk van de situatie bij jou in huis moet je goed bepalen welk systeem, splitter en/of versterker voor jou het beste is.

Verschillende soorten coax splitters

Er zijn verschillende soorten tv kabel splitters. Zo kunt u kiezen voor een één- of tweerichtingsverkeer tv kabel splitter kiezen. Een tweerichtingsverkeer coax splitter wordt ook wel een retourgeschikte coax splitter genoemd. Een coax splitter die retourgeschikt is maakt het mogelijk om onder meer digitale televisie met een programmagids, ‘uitzending gemist’ en video-on-demand diensten op je televisie te ontvangen. Met de huidige televisies is dit bijna onmisbaar, omdat vrijwel iedereen inmiddels wel gebruik maakt van digitale televisie. Met een éénrichtingsverkeer coax splitter is het wel mogelijk om het televisiesignaal te ontvangen, maar kunt u geen signaal terugsturen. Dat laatste is dus nodig voor de extra tv diensten die aangeboden worden door providers als Ziggo, KPN en Tele2. Heeft u nu nog een ouderwetse, eenrichting, kabelaansluiting, dan is het toch verstandig om alvast een tv kabel splitter te kiezen die geschikt is voor tweerichtingsverkeer. Dan hoeft u in de toekomst niet opnieuw een splitter aan te schaffen.

Kooptips voor een coax splitter

Er zijn dus verschillende aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een coax splitter. Samengevat zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rij. Wil je meer dan twee tv’s aansluiten, kies dan voor één splitter met 4, 6 of 8 poorten in plaats van twee of meerdere 2-poorts splitters. Zorg ook voor kwalitatief goede coax kabels. De oudere, vaak dunne, kabels hebben na enkele meters al veel signaalverlies en zijn ook minder goed afgeschermd tegen storingen die door draadloze netwerken en andere signalen veroorzaakt kunnen worden. Moet je een versterker gebruiken, plaats die dan zo dicht mogelijk bij het AOP en kies voor een kwalitatief goede versterker. Een van de zaken om op te letten is het Kabel Keurmerk. Dat wordt gegeven aan coax splitters, kabels en versterkers die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Een coax splitter voor Ziggo-abonnees beschikt in sommige gevallen over een “Ziggo Geschikt”-sticker. Dit betekent dat het systeem door een testpanel van Ziggo getest en geschikt bevonden is voor het binnenhalen en verspreiden van het Ziggo-signaal.

Vragen en advies

Kies het juiste coax of tv kabel splitter voor jouw netwerk. Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een coax splitter? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links